Doorzoek website

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste informatie

26.09.2023
5 minuten

Gastblog: Niek van Halteren’s visie op vitaliteit

kennisdeling

Succesvol en gelukkig zijn, dat willen we allemaal. Niet door het na te jagen, maar door je energie te voelen en te volgen. Want daarmee krijg je je levensdoel helder. Tenminste, aldus onze gastblogger Niek. Tijdens deze Week van het Werkgeluk neemt hij je in dit artikel mee in zijn visie op vitaliteit. Niek, the floor is yours!

In the beginning…

We gaan een stuk terug in de tijd. Wij – als mensen – zijn gebouwd om in de natuur te leven. Mee met de kracht van de natuur, de verandering van seizoenen en het wisselende aanbod van eten en drinken. Leven in een sterke gemeenschap, waar wijsheid wordt gedeeld en samen wordt ondernomen. Zorgen voor elkaar, in voor- en tegenspoed. Tegenslagen kunnen incasseren. Adaptief, wendbaar en lichtvoetig zijn. Alleen gebruiken wat we nodig hebben. Dit kan, omdat je puur leeft. Inspanning afwisselt met ontspanning en in contact staat met jezelf, je omgeving en de natuur.

Overspoeld met prikkels

Dit staat alleen in schril contrast met onze huidige maatschappij. Want:

  • De gemiddelde schermtijd 2,5 uur per dag is, 34 (!) dagen per jaar

  • 50% van de bevolking overgewicht heeft

  • Bijna 1,5 miljoen Nederlanders burn-out verschijnselen heeft

  • 20% van de bevolking te maken krijgt met een depressie

Nog nooit zijn we zo welvarend geweest. En er is nog nooit zo weinig oorlog geweest. Hoe kan dit? Je zou dus zeggen dat we dan keuzevrijheid hebben om dingen anders te doen. Maar waarom maken we die andere keuzes dan niet? Dat intrigeert mij. Vooral, omdat ik een paar jaar geleden zelf ook goed op weg was om mezelf de vernieling in te werken. Ik vond dat hard werken, hard zijn en op karakter doorgaan 'erbij hoorde'. We worden overspoeld met prikkels en we gaan hier steeds slechter mee om: het recept voor roofbouw.

Een goede toekomst voor jezelf: wat is dat?

Ik heb het idee dat we té veel toeleven naar een geframede toekomst. Gericht op wat je later wilt doen in plaats van wie je wilt zijn. Te veel waarde gaat naar diploma's. Te weinig wordt er gekeken naar vaardigheden. Dit maakt ons star en per definitie niet wendbaar. We experimenteren te weinig, we durven niet meer te ontdekken, zoals we vroeger wel moesten om te overleven. We leven in ons hoofd en zijn de connectie met de natuur verloren. Dat terwijl de natuur (dat wat wij zelf ook zijn), de poort is naar onze onderbewuste kracht en energie. Waarom gebruiken we hoofdzakelijk onze ratio om keuzes te maken en raken we de andere wijsheid en intelligenties niet meer aan? Interessant is dat de behoefte er wel degelijk is. De yoga-, meditatie- en mindfulness scholen schieten niet voor niets als paddenstoelen uit de grond.

“Succes creëren door geluk na te streven is écht anders dan gelukkig willen worden door succes na te jagen.”

Van externe verlangens naar intern geluk

Wat is dan het probleem? Gebrek aan zingeving. Zoals Maslow stelde: wij hebben een hiërarchie in behoeften. Bovenin staat zelfontplooiing. Hierbij hoort zingeving. Aangezien wij in deze maatschappij redelijk vlot de eerste treden van de piramide kunnen doorlopen, is er bij een steeds groter wordende groep, behoefte aan zingeving en verlangen naar voldoening. We proberen dit te ervaren door succes na te jagen, hoger op de sociale ladder te komen en nog meer bewijslast (diploma's) te verzamelen.

Een interessant constatering deed ik tijdens een reis van Nederland naar Kaapstad in 2016. Ik ervoer veel vreugde, voldoening en tevredenheid bij de mensen die ik ontmoette in Afrika. Ik besefte mij dat hoog in de Maslow piramide terecht komen niet per se betekent dat je ook gelukkiger wordt. Sterker nog: het hebben van eten, drinken, een huis, geld en erkenning, gecombineerd met het ontbreken van een levensdoel kan heel pijnlijk zijn. Door meer armoede, fysieke uitdagingen, onveiligheid en gebrek aan erkenning komt het vraagstuk van zelfontplooiing en het hebben van een levensdoel minder snel aan de orde. Wanneer de basis goed is wordt dan ook sneller dankbaarheid ervaren. Ik besefte dat ik door comfort en luxe in mijn leven minder dankbaar ben geworden

Recent keek ik de documentaire Down to Earth (overigens écht een aanrader!). Daarin worden vanuit allerlei culturen observaties gedeeld over de huidige samenleving. De conclusie was dat we té eendimensionaal leven, geleid door ons hoofd. |Waarbij we de signalen vanuit ons gevoel te veel onderdrukken. Daarmee doen we onszelf tekort. We richten ons te veel op het halen van geluk uit externe dingen, in plaats van de zoektocht naar intern geluk te starten.

Wat hebben we dan te leren?

Volgens mij ligt het antwoord in een tegendraadse reactie in onze externe zoektocht. De natuur, stilte en kwetsbaarheid opzoeken kan antwoord geven op jouw vragen. Door te voelen waar je naartoe moet in plaats van bedenken wat het juiste is. Wanneer je vervolgens voelt wat je te doen hebt, kun je beter prioriteiten stellen om vervolgens je leven duidelijker, effectiever en optimaler in te richten. Met oog voor geluk én gezondheid. Als jij dit naleeft heb je ook deze impact op je omgeving.

Where to start?

Bewust leven. Dat klinkt alleen makkelijker dan dat ‘t is. Het succes zit hem in kleine aanpassingen maken in je leven, ga weer lekker experimenteren! Voor mij heeft het volgende effect gehad:

  • Bewust de dag starten met een intentie. Sluit je ogen en vraag jezelf af hoe jij de dag wilt beleven. Besluit om je gedrag hierop aan te passen. Een intentie kan zijn: ik handel vandaag vanuit vertrouwen of: ik ben mild naar mezelf.

  • Bewust zijn van je gevoel. Door elke dag een moment stilte te pakken en te observeren hoe je je voelt en wat je nodig hebt.

  • Bewust ademen. We ademen over het algemeen te veel. Observeer elke dag 3 keer je ademhaling voor een minuut. Dit vertraagt je ademhaling en je hartslag en geeft je meer toegang tot je gevoel.

  • Bewust eten en drinken. Eet en drink puur, want dat zorg voor minimale vertroebeling. Ik ben minder gaan eten, andere tijdstippen gaan eten (minder snaaien) en minder alcohol gaan drinken.

  • Bewust bewegen. Meer de natuur in om te bewegen. Dit hoeft niet per se sporten te zijn. Maak voor je werk maar eens een wandeling in stilte en kijk wat er opkomt.

  • Bewust van prikkels. Schakel op gezette tijden alle prikkels eens uit (laptop, telefoon, tv), zodat je jouw brein kans geeft om tot rust te komen. Dit verbetert concentratie en creëert ruimte in je hoofd.

Ik ben dankbaar. Dat ik nu meer in staat ben om te voelen wat ik te doen heb. Het maakt me gelukkiger en misschien uiteindelijk ook wel succesvoller. Succes creëren door geluk na te streven is écht anders dan gelukkig willen worden door succesvol te zijn.

Niek van Halteren

Zoek jij ook een leuke stage?

Check dan onze vacatures.

BEKIJK ALLE VACATURE