Doorzoek website

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste informatie

21.09.2023
4 minuten
Geschreven door Mike Verheijen

Mike’s Memo: waardige rivalen

Geschreven door Mike Verheijen
kennisdeling

Je gelooft het niet, maar het is alweer een nieuw kwartaal, en dat kan maar één ding betekenen - een splinternieuwe Mike's Memo! Onze gastblogger Mike heeft weer een toffe blog geschreven voor jullie. Deze keer draait alles om waardige rivalen. Dus, zijn jullie er klaar voor? Let's go!

Al maanden was de basketbalwereld in de ban van de 19-jarige Franse basketballer Victor Wembanyama. Eind juni werd hij zoals verwacht door San Antonio Spurs als eerste gekozen bij de jaarlijkse NBA-draft in New York, waarbij de talenten worden verdeeld over de clubs die het afgelopen seizoen niet voor de prijzen hebben gespeeld. Want dat is het hele idee achter het systeem van de draft waar ik enorm enthousiast van word: voorspelbaarheid voorkomen en streven naar een zo gelijk mogelijk speelveld.

“Volgens Sinek verliezen we zonder waardige rivaal onze bescheidenheid en wendbaarheid”

De Spurs wonnen vorige maand de aan de draft voorafgaande 'lottery', waarin de volgorde van kiezen wordt bepaald. Dat leidde tot doldwaze taferelen in de Texaanse stad, in het besef dat de club met Wembanyama de hoofdprijs heeft gewonnen. Want je hebt talenten en je hebt talenten. De pas 19-jarige Fransman is de overtreffende trap van een talent. Hij wordt gezien als unieke basketballer die de NBA de komende jaren naar zijn hand kan gaan zetten en San Antonio weer kan laten winnen. Anders gezegd, tegenstanders zullen de Spurs weer als een waardige rivaal beschouwen waar rekening mee moet worden gehouden in het komende seizoen.

Zonder waardige rivaal lopen krachtige, oneindige organisaties met een goede zaak voor ogen het risico hun machtspositie te verliezen en als eindige spelers alleen nog wat snelle winst te boeken. Volgens Sinek verliezen we zonder waardige rivaal onze bescheidenheid en wendbaarheid. Als organisaties overmoedig worden, komen hun beperkingen aan het licht en hebben ze onvoldoende flexibiliteit en creativiteit om in het spel te blijven.

En juist dit besef mis ik bij voetbalbonden als de KNVB of UEFA. Het spelletje is gebaat bij onvoorspelbaarheid en een zo gelijk mogelijk speelveld. De macht van het geld speelt hier naar mijn mening een (te) grote rol waardoor zeker op clubniveau verrassingen uitblijven en het verwachte verloop van competities eenvoudig is uit te tekenen. De ongekende financieringsstromen zorgen ervoor dat de grote jongens steeds groter worden en de afstand tot de kleinere clubs steeds groter wordt. Kleinere clubs worden steeds meer in handen gedreven van types als de eerdergenoemde flamboyante eigenaar van Sampdoria, Ferrero, die hun macht (en geld) gebruiken om de club naar hun hand te zetten…

“En juist dit besef mis ik bij voetbalbonden als de KNVB of UEFA. Het spelletje is gebaat bij onvoorspelbaarheid en een zo gelijk mogelijk speelveld”

Net als elke andere eigenaar had de Qatarees Al Thani de droom om van zijn ‘speeltje’ Malaga CF een stabiele topclub te maken in Spanje. Maar tot frustratie bij de fans besloot de diepgevallen club vanwege financiële problemen deze zomer geen spelers te kopen. Illustratief is het cynisme dat dit oproept bij de Malaga-fans: boos dat de leiding geen spelers heeft aangetrokken, onthalen ze op de luchthaven willekeurige reizigers als nieuwe aankopen. Humor is in de voetbalwereld gelukkig nooit ver weg, maar eigenlijk is dit natuurlijk diept triest. Afgelopen seizoen eindigde de club, na een aantal magere jaren, ook in de Segunda División onder de streep, waardoor nu het derde niveau wacht. Voor sommige fans is dat te veel van het goede. Met deze ludieke protestactie hopen ze de sjeik weer wakker te schudden.

“Talenten zijn gebaat bij een omgeving waarbij zij zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige professionals en daarvoor zijn waardige rivalen noodzakelijk die hen uitdagen binnen een zo gelijk mogelijk speelveld.” 

De financieringsstromen zorgen ook steeds vaker voor het verdwijnen van grote talenten in de traditioneel sterkere Europese competities naar bijvoorbeeld Saudi-Arabië of Qatar. Hoe mooi zou het zijn dat we een vergelijkbaar systeem als de NBA-draft zouden hebben binnen de nationale of Europese voetbalcompetities? De laatste keer dat San Antonio Spurs de eerste keuze had in de draft, was in 1997. Toen koos het voor Tim Duncan, waarna 22 winnende seizoenen en vijf titels volgden.

Talenten zijn gebaat bij een omgeving waarbij zij zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige professionals en daarvoor zijn waardige rivalen noodzakelijk die hen uitdagen binnen een zo gelijk mogelijk speelveld. Victor Wembanyama heeft weliswaar nog geen bal in de NBA gegooid, maar is nu al heilig verklaard. Door basketballiefhebbers over de hele wereld, collega-spelers, de NBA zelf, maar vooral ook door fans van de San Antonio Spurs. Hoe mooi en tegelijk uitdagend is dat…

Zoek jij ook een leuke stage?

Check dan onze vacatures.

BEKIJK ALLE VACATURE