Doorzoek website
Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste informatie
De laatste Mike’s Memo van 2023… en hij moet hebben gedacht: Let’s go out with a bang! In zijn blog deelt Mike zijn inzichten over het belang van het creëren van een psychologisch veilige werkomgeving, waar mensen zich vrij voelen om zich uit te spreken, vragen te stellen en fouten te maken zonder bang te hoeven zijn voor negatieve gevolgen. Want voor dit soort leiderschap is moed nodig - en dat is iets waar we bij Seven Stars ook in geloven. Hij geeft voorbeelden van 'moedige leiders' die hier wél in slagen en hij neemt voormalig voorzitter van de Spaanse voetbalbond Luis Rubiales onder de loep, die afgelopen zomer in opspraak kwam. Ready? Let’s go!
Drie weken uiteindelijk deed Luis Rubiales erover om af te treden als voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Rubiales lag onder vuur nadat hij speelster Jennifer Hermoso, aanvoerder van het Spaanse voetbalelftal, na de gewonnen WK-finale ongewenst vol op de mond had gekust. In Spanje heerst nu vooral opluchting, want door de halsstarrigheid van de omstreden preses kwam de kandidatuur voor het WK van 2030 ernstig in gevaar.
De kus van de brulaap bleek in Spanje nodig te zijn om het bewustzijn over de situatie en de rechten van vrouwen te vergroten. Wie op Netflix de Spaanse serie 'Intimidad' heeft gezien met in de hoofdrol Itziar Ituño (ook wel bekend als Lisbon in de populaire serie La Casa de Papel) zal hierin de actuele vragen over privacy, cyberpesten, slachtofferschap en intimiteit herkennen. In de titel ‘Intimidad’ klinkt behalve ‘intimiteit’ ook ‘intimidatie’ door. En als de acht afleveringen van deze serie al iets laten zien, dan wel dat wie zich in deze tijden aan het eerste overgeeft, al snel vatbaar wordt voor het tweede.
Maar ook in Nederland is de brulaap op zijn retour. De meeste medewerkers kennen de verhalen of hebben het zelf wel eens meegemaakt: werken voor een baas die zichzelf op de borst klopt en opvliegend reageert wanneer er iets niet naar zijn zin is. “Dat is niet meer van deze tijd”, zei journalist, schrijver en consultant Maartje Laterveer afgelopen zomer in haar opiniestuk in het NRC. Volgens haar is het niet effectief en houdt het innovatie tegen. Moet je als baas dan alleen maar lief en aardig zijn? Nee, maar je moet er wel voor zorgen dat je werkomgeving psychologisch veilig is.
Eerder schreef ik al over de kracht van topkok Ron Blaauw om zichzelf kwetsbaar op te stellen als leider van zijn team om echt verbinding te maken met zijn teamleden. Om de samenwerking vanuit verbinding naar een hoger niveau te trekken, moet eenieder bereid zijn om kritisch naar zichzelf te kijken en echt te luisteren naar elkaar. Dit gebeurt wanneer mensen zich vrij voelen om zich uit te spreken, kritische vragen durven te stellen, om hulp kunnen vragen of fouten kunnen toegeven zonder dat ze bang hoeven zijn dat dit negatieve consequenties heeft voor hun persoon of carrière. Maar Ron Blaauw verwacht ook van teamleden dat ze individueel leiderschap (ook wel werkondernemerschap) tonen voor de taken waarvoor ze verantwoordelijk zijn...
En daar is volgens Maartje Laterveer moed voor nodig. “Het gaat om ideeën spuien, ook al zijn ze onconventioneel. Het gaat om je kop boven het maaiveld uitsteken, om je vinger op te steken als je denkt dat iets niet goed gaat, om het uitdagen van de status quo. Maar vooral de geruststellende zekerheid dat je er niet voor wordt gestraft.” Volgens Sinek zijn moedige leiders krachtig, omdat ze juist niet alle antwoorden hebben en niet alles onder controle hebben. Handelen met een lange termijnvisie is niet makkelijk en vergt dus inspanning, maar moedig, verbindend leiderschap met een oneindige mindset in een oneindig spel levert uiteindelijk grote voordelen op. Moedig leiderschap doet moedig volgen.
Of Rubiales uiteindelijk Individueel leiderschap toonde door op te stappen, vraag ik me echt af. Hij bood halfslachtig zijn excuses aan en was van mening dat sprake was van een spontane wederzijdse kus. Hij vond dat het hier niet om gerechtigheid gaat, maar om een sociale executie. In een interview met de Britse journalist Piers Morgan heeft de 46-jarige Spanjaard vervolgens gezegd: "Naaste vrienden zeiden me: Luis, je moet je richten op je waardigheid, doorgaan met het leven, want anders beschadig je de mensen en de sport waar je van houdt." Het vergt dus duidelijk ook moed om waardig afscheid te nemen als leider…
Dat was ‘m dan. De laatste van vier Mike’s Memo in 2023. Maar wees niet bang. In 2024 is hij gewoon weer terug.
Lees verhalen van echte talenten die op hun werk werken waar ze de vonk hebben gevonden, lees inzichten, krijg tips op professioneel niveau en laat je inspireren.