Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

Seven Stars Facts Q2 2021

  • 16 september 2021
  • 16-09-21
  • Geschreven door Boudewijn van Rees
  • Boudewijn van Rees
  • 2 minuten leestijd
  • 2 min

Ieder kwartaal delen we facts. Cijfers die inzicht geven in de ontwikkelingen binnen de IT arbeidsmarkt. Wat is de vacatureontwikkeling? In welke regio vind je de meeste IT vacatures? En hoe staat het aantal vaste IT vacatures tegenover interim opdrachten? Naast deze algemene facts over het afgelopen kwartaal, zoomen we ook in op de impact van het coronavirus op de IT arbeidsmarkt. Samen met Jobdigger zochten we het voor je uit!

1IT arbeidsmarkt terug op niveau van pre-coronacrisis

Ondanks de – nog steeds – onzekere coronasituatie in Q2 zien we een lichte groei van 1% bij het aantal IT vacatures. Deze groei is zeker niet zo sterk als Q1 waarin we een positieve groei zagen van 11%. Daarentegen is het positief dat in Q2 is dat het volume van het aantal IT vacatures weer terug is op het oude niveau van voor de coronacrisis. Onze verwachting is dat de IT arbeidsmarkt nu los staat van de coronacrisis en dat we dezelfde conjunctuur op IT vacatures krijgen als voor de crisis.

 

  

Bron: Jobdigger, 2021

2Groei aantal vaste IT vacatures

Als we inzoomen op het type IT vacatures zien we dat naast de stijging van het aantal IT vacatures in Q2 een groei in het aantal vaste IT vacatures. Werkgevers nemen meer IT personeel in vaste dienst. Dit weerspiegelt het vertrouwen in de toekomst bij werkgevers los van de onzekere coronasituatie.

 Het beeld van de interim markt is wat vertekend, omdat interim opdrachten zich vaak bevinden op gesloten portalen. In de informatie die beschikbaar is, zien we echter in Q2 binnen de IT branche een daling van -6% interim IT opdrachten. Wij herkennen deze daling daarentegen niet. Tegen het Nederlands gemiddelde in zien wij als Seven Stars juist een stijging in interim IT opdrachten, mede door een aantal nieuwe opdrachtgevers maar ook uitbreiding bij bestaande relaties. In Q2 hebben we 18% meer interim IT opdrachten ontvangen vanuit onze opdrachtgevers.

 

 

Bron: Jobdigger, 2021

3Meest populaire IT functies

Vorig kwartaal, Q1 2021, gaven we jullie al inzicht in welke IT functies het meeste gezocht werden. De meest populaire functies waren toen gelijk aan die van Q4 2020, maar de Systeembeheerder steeg naar een tweede plek. Dit kwartaal is er een nieuwe binnenkomer: de Systeembeheerder heeft plaatsgemaakt voor de Business Analist.

De top drie populairste IT functies zien er nu zo uit:

  1. Java Developer
  2. Business Analist
  3. .NET Developer

 Als we inzoomen op de populairste functies per opleidingsniveau zien we dat op wo en hbo niveau de Business Analist en Business Consultant hard zijn gestegen ten opzichte van Q1. Dit kan betekenen dat organisaties op zoek zijn naar een vertaling van hoe ze het beste uit de coronacrisis kunnen komen.

 

Bron: Jobdigger, 2021

4Sterke groei IT vacatures in provincie Groningen

De vraag naar IT professionals verschilt sterk per regio. Maar hoe doen de provincies het als we het eerste half jaar 2021 vergelijken met het laatste half jaar van 2020?

 We zien dat de meest noordelijke én de meest zuidelijke provincies een flinke stijging hebben in IT vacatures. Groningen stijgt met 48% en Limburg met 44%. Friesland is de enige provincie met een daling van het aantal IT vacatures, namelijk -7%. Maar welke provincie heeft dan nu de meeste IT vacatures? Met een stijging van 4% gaat Noord-Holland aan kop met in totaal 22% van de IT vacatures in Nederland. 

 

Bron: Jobdigger, 2021

 

De IT arbeidsmarkt is altijd in beweging. We blijven jullie daarom elk kwartaal een update geven. Ondanks de daling in Nederland hebben wij een groeiend aanbod in interim IT opdrachten.

Ben jij dus nog op zoek naar een nieuwe interim opdracht? Bij Seven Stars vind je ‘m. Check onze professionals pagina.

 

Benieuwd naar ontwikkelingen binnen de IT arbeidsmarkt? Volg onze socials! In oktober presenteren we nieuwe cijfers over Q3 2021. 


Deel deze update

Nieuws

New Star: meet Corianna

Onze Corianna. Ja, onze! Want 1 september is ze bij ons gestart als Head of People & Culture. Met meer dan 14 jaar ervaring in diverse HR rollen gaat...

lees meer
Nieuws

New 'STAR'giair: Wessel

Een nieuwe ‘STAR’giair, yes! Wessel is afgelopen woensdag gestart met zijn stage. Het komende half jaar draait hij mee bij Team Marketing &...

lees meer
Nieuws

New Star: meet Durvina

Meet Durvina: onze nieuwste ster! Sinds vorige week versterkt zij Team Midden op het gebied van contractadministratie. Deze dame heeft al heel wat van...

lees meer