Doorzoek website

Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste informatie

Agile Coach

Leeuwarden
12 Maanden
32 uren
1 oktober 2024
Hybride
Solliciteer

Over deze opdracht

De ICT Organisatie van het CJIB bestaat uit meer dan 40 DevOps teams die middels een Agile manier van werken innovatieve oplossingen en diensten voortbrengen die de processen van het CJIB mogelijk maken en ondersteunen. Onderdeel van deze teams zijn de Product Owners. Om, onder andere, de businesswaarde te maximaleren, beter te kunnen prioriteren en de business owners beter te kunnen adviseren investeert het CJIB in het verder professionaliseren van de Product Owner. Het CJIB is een coaching team aan het samenstellen om deze ontwikkeling te ondersteunen. Dit team begeleid de product owners en de rest van de organisatie in alle facetten van de functie zoals, visieontwikkeling, stakeholdermanagerment, prioriteren, backlogmanagement en waarde gestuurd werken. De opdracht wordt -organisatie breed uitgevoerd , de agile coaches worden aangestuurd vanuit de BCO (Bedrijfscontinuïteit en ontwikkeling) afdelingen van de betrokken directies.

Een Agile Coach ziet het team als een geheel. Door alle individuen te betrekken in het proces en/of project, wordt de collectieve wijsheid uit de groep benut. Toch kenmerken veel teams zich door ongelijkwaardigheid: one-man-shows of uitgecheckte teamleden. De Agile Coach faciliteert de juiste werkvormen om teamdynamiek te versterken. Liberating Structures kunnen hier bijvoorbeeld goed bij helpen.

Over de organisatie

Voor onze opdrachtgever het CJIB in Leeuwarden zijn wij op zoek naar een ervaren Agile coach.

Het CJIB is een relatief jonge en ambitieuze uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, en is gevestigd te Leeuwarden. Ruim 1900 gedreven medewerkers zorgen ervoor dat onze taken op de juiste wijze, ondersteund door adequate ICT en binnen de beschikbare middelen worden uitgevoerd. De ICT-organisatie heeft een interne schil met de mogelijkheid flexibel bij te schakelen. Het CJIB werkt met DevOps-teams. Zij ontwikkelt en beheert hoogwaardige (ICT) producten.

Functie-eisen

  • Agile mindset. De Agile Coach doorleeft de Agile mindset: niet als aangeleerde truc, maar vanuit geëigend ideologie. Een intrinsieke passie en geloof voor de Agile cultuur zorgt voor de oprechtheid om daadwerkelijk verschil te maken. Deze mindset uit zich in gedrag als: uitdagingen aan gaan, open staan voor feedback en het ontwikkelen van talent. Medewerkers met deze mindset houden de wil om te blijven groeien en maken teams en organisaties daardoor wendbaarder.
  • Coaching skills. Het woord zegt het al: Agile COACH. Wel zo handig dus om de juiste coaching skills te beheersen. Grofweg hebben we het vaak over 3 communicatieve vaardigheden: observeren, luisteren en krachtige vragen stellen. Daarbij is het belangrijk je intuïtie te ontwikkelen, om zelf te kunnen inschatten wanneer je welke skill inzet. Wees je bewust van de verschillen van coaching op individueel niveau of teamniveau. De Agile Coach werkt uiteindelijk voor het systeem/collectief dus initieel is team coaching het uitgangspunt. Hiermee breng je individuen dichter bij elkaar om niet alleen werkplezier te creëren, maar ook gezamenlijke doelen na te streven en te behalen. Een Agile Coach kan hiervoor bijvoorbeeld Het GROW-coach model gebruiken.
  • Veranderkunde. De omslag naar Agile werken vraagt om een gedragsverandering van de medewerkers in de organisatie. Een gedragsverandering gaat niet over 1 nacht ijs en geduld is daarbij een schone zaak. Bij gedragsverandering komen vaak emoties kijken, het is dan ook belangrijk hier (kort) aandacht aan te besteden en deze niet te negeren.
  • Het faciliteren van gedragsverandering vraagt om activiteiten die mensen richting het gewenste gedrag begeleiden. Oefenen met verschillende situaties tijdens een rollenspel, zoals een Daily Scrum kan hier op een leuke manier vorm aan geven.

Interesse?

Stuur ons dan uiterlijk 01 oktober 2024, voor 00.00 uur een recente cv voor deze rol, samen met je beschikbaarheid/geplande vakanties en je all-in uurtarief excl. BTW.

Ik sta voor je klaar.

Wil jij meer weten over deze opdracht?
Yvonne kan jou hier alles over vertellen. Wacht dus niet langer!
Bel, mail of app Yvonne. Zo geregeld.

Yvonne Ploeg

Accountmanager IT Noord-Nederland