7 tips voor Change your password day
- 1 februari 2023
- 01-02-23
- Geschreven door Kirsten
- Kirsten
- 2 minuten leestijd
- 2 min
Bewustwording en kennis (delen) rondom (cyber)security is van essentieel belang. IT’s important. Vinden wij ook. Niet voor niets is Security ook het thema van ons event Seven Stars Shares. Een goede beveiliging begint al bij het gebruiken van een sterk wachtwoord. Maar hoe kies je nou zo’n sterk wachtwoord? En wat is er nog meer belangrijk? Wij geven je tijdens deze Change your password day 7 tips. Lees je mee?
Uit onderzoek van Panda Security blijkt dat 52% van de mensen een wachtwoord hergebruikt op verschillende websites en apps. Betrap je jezelf er nu op dat jij bij deze 52% hoort? Dan is er een grote kans dat wanneer iemand jouw wachtwoord verkrijgt, deze toegang kan krijgen tot al jouw accounts. Niet echt chill dus. Wat je nu het beste kunt doen? Regelmatig je wachtwoord wijzigen. Maar wat kan je nog meer doen om je wachtwoord ‘veilig’ te houden? Check hier onze 7 tips:
1. Maak gebruik van een tweestapsverificatie.
Ja écht. Stel dit in. Tegenwoordig zie je dit in veel apps of programma’s. Inloggen met een twee-staps-verificatie is een stuk veiliger én het verkleint de kans dat hackers toegang kunnen krijgen tot jouw (persoonlijke) gegevens
2. Kies een sterk wachtwoord.
Hoe ingewikkelder een wachtwoord, hoe moeilijk deze te kraken is voor hackers. Maar wat is nu een sterk wachtwoord? De beste manier is om een serie van random gegenereerde letters, nummers of symbolen te gebruiken. Ze zijn moeilijk te kraken, maar lastig te onthouden. Maar safety first!
3. Overweeg een wachtwoord manager.
Maar hoe moet je al deze wachtwoorden met random gegenereerde letters, nummers of symbolen nu onthouden? Kies dan voor een wachtwoord manager. Hoef je zelf niets te onthouden.
4. Wijzig je wachtwoord regelmatig.
Zoals we al eerder benoemden is het goed om je wachtwoord regelmatig te wijzigen. Je weet namelijk nooit wie misschien toegang heeft tot je onlineaccounts. En je weet waarschijnlijk pas dat iemand toegang heeft als het kwaad al geschied is. Je wachtwoord elke 6 tot 12 maanden wijzigen kan hierbij helpen. Zelfs als je al gebruik maakt van complexe woorden is het aan te raden om deze te regelmatig te vernieuwen. Houd er rekening mee dat hoe vaker je jouw wachtwoord wijzigt, hoe veiliger je bent op de langere termijn.
5. Vertrouw niet blind op je browser.
Browsers als Google Chrome en Firefox slaan je wachtwoorden automatisch op. Elke keer als je inlogt met bijvoorbeeld je Google-account heb je toegang tot je login gegevens van de websites die je hebt bezocht. Maar er zijn een paar problemen mee namelijk:
- Wat als je de browser open laat staan en je even bij je laptop of computer wegloopt?
- Browsers hebben geen complexe wachtwoorden nodig voor een website.
- Veel mensen schakelen de tweestapsverificatie niet in.
Je wachtwoorden opslaan in bijvoorbeeld Chrome of Firefox is ontzettend handig als je complexe wachtwoorden wilt opslaan. Maar het is niet altijd de beste manier.
6. Gebruik geen persoonlijke informatie.
Deze heeft misschien niet echt veel uitleg nodig. Maar veel mensen gebruiken iets persoonlijks zodat ze hun wachtwoord kunnen gebruiken. Denk dan aan geboortedatums, jubileums of namen van partners, kinderen of andere naasten. Dit is vaak de eerste informatie die iemand gebruikt wanneer ze je account proberen te haken. Gebruik het dus gewoon niet. Maak het hackers moeilijker, niet makkelijker.
7. Gebruik nooit één wachtwoord.
1 wachtwoord gebruiken voor al je online accounts. Dat kan je beter ook niet doen. Veel mensen kiezen uit gemak maar 1 wachtwoord uit. Word je wachtwoord gehackt? Dan heeft iemand direct toegang tot al jouw online accounts. Maak dus bij elke website gebruik van verschillende wachtwoorden.
Meer weten over Cyber Security? Kom dan ook naar ons event Seven Stars Shares op 15 februari 2023 in Zwolle. Je leest er hier meer over.