Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

Seven Stars Facts Q4 2021

  • 15 maart 2022
  • 15-03-22
  • Geschreven door Boudewijn van Rees
  • Boudewijn van Rees
  • 2 minuten leestijd
  • 2 min

We zijn alweer even onderweg in 2022 maar wij geven je nog een korte terugblik op 2021 met cijfers die inzicht geven in de IT arbeidsmarkt. Hoe staat het met de vacature ontwikkeling? En in welke regio vind je de meeste IT vacatures? Samen met Jobdigger zochten wij het weer voor je uit. Check IT out!

 

12021 vs. 2020

Met een 30% stijging in het aantal IT vacatures ten opzichte van 2020 is de IT vacaturemarkt weer op hetzelfde niveau als voor de pandemie. Zelfs als je inzoomt op vóór de pandemie (januari 2020) zie je een lichte stijging van 7% in dezelfde periode in 2021. Waar we in 2020 dalingen moesten incasseren in het aantal IT vacatures, is dit in 2021 over het jaar heen heel stabiel.

Bron: Jobdigger

 

2 Verschuiving IT functies

De top 3 populairste IT functies is in 2021 nauwelijks veranderd. Java Developer is al jaren de ongekroonde koning als populairste IT functie van Nederland. .NET Developer was vorig jaar nog tweede maar is door een daling van 31% gezakt naar de 4e plaats, geen top 3 plek meer dus. Business Analist heeft daarentegen een opmars gemaakt van plaats 5 naar plaats 2, met een stijging van 70%.

  

Bron: Jobdigger

 

Hbo IT vacatures zijn in trek in 2021. Een flinke groei van 27% ten opzichte van 2020. Bij 73% van de alle IT vacatures wordt nu hbo niveau gevraagd.

Bron: Jobdigger

 

De vraag naar IT-professionals nam het afgelopen jaar toe. Maar welke specialisten werden dan veelal gezocht? Dit verschilt sterk per opleidingsniveau. In de afbeelding hieronder vind je de populairste functies per opleidingsniveau van 2021.

Wat opvalt is dat deze lijst bij zowel mbo- als hbo functies, nagenoeg gelijk is aan 2020. Bij de wo functies zag de volgorde van de top 5 er erg anders uit.

 

Bron: Jobdigger

 

3 Stijging IT vacatures in alle provincies

De vraag naar IT-professionals verschilt sterk per provincie, maar is de laatste jaren op percentueel gebied redelijk stabiel. Maar als we dezelfde cijfers eens op aantallen naast elkaar zetten - met 2020 als vergelijking - krijg je een ander beeld. De top 3 grootste stijgers ten opzichte van vorig jaar zijn: Limburg met 71%, Zeeland met 57% en Groningen met 50%. Vanwege het lagere aantal in volume vacatures is bijvoorbeeld Zeeland ook gevoeliger voor wijzigingen dan een grotere provincie. 

 

Bron: Jobdigger

 

De top 10 aantrekkelijkste steden op de IT arbeidsmarkt zijn goed voor 48% van alle IT vacatures in Nederland. Vorig jaar was dit net iets meer, namelijk 49%. Amsterdam is met 14% de stad met de meeste vacatures, niet geheel verrassend. Ons eigen Zwolle heeft de top 10 nét niet weten te halen, maar bekleed een mooie 13e plaats. Ten opzichte van vorig jaar is er een nieuwe binnenkomer, give it up for: ‘s-Hertogenbosch op plaats 8. 

 

Bron: Jobdigger

 

4 Branches met de meeste IT-vacatures

 Op zoek naar een nieuwe uitdaging in IT? Dan zijn er een aantal branches waar jij je pijlen het beste op kunt richten. In 2021 waren dít de branches die de meeste IT-vacatures (alle contracttypen) online hadden staan:

Bron: Jobdigger

 

Als we 2021 met 2020 vergelijken staat alleen de branche dienstverlenende informatietechnologie op dezelfde plek. De rest van de top tien is flink door elkaar geschud. Én we hebben 2 nieuwkomers op plaats 9 en 10.

Dit was ‘m dan: de afronding van 2021. En nu met volle vaart vooruit. Jouw nieuwe uitdaging vinden dit jaar? Meld je dan hier aan als professional en je bent als 1e op de hoogte van nieuwe opdrachten in jouw vakgebied!


Deel deze update

Nieuws

Starring Sheelagh: haar nieuwe rol als Key Accountmanager Belastingdienst

Voor velen een bekend gezicht: onze Sheelagh. Ze hoort inmiddels bij het meubilair zoals ze dat zeggen. In 2013 startte ze als IT Recruiter en groeide...

lees meer
Nieuws

New Star: meet Laura

Een nieuwe ver(ster)king voor ons team: meet Laura! Ze gaat bij team West aan de slag als Business Unit Manager. Laura is een echte teamspeler, en is...

lees meer
Nieuws

New 'STAR'giair: meet Patrick

Weer een nieuwe ster! Patrick gaat sparken in Team Midden als recruitment stagiair. Naast zijn managementpositie bij een fastfoodketen, is hij maar...

lees meer