Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

Seven Stars Facts Q1 2021

 • 1 januari 0001
 • 01-01-01
 • Geschreven door Boudewijn van Rees
 • Boudewijn van Rees
 • 2 minuten leestijd
 • 2 min

Ieder kwartaal delen we facts. Cijfers die inzicht geven in de ontwikkelingen binnen de IT arbeidsmarkt. Wat is de vacatureontwikkeling? In welke regio vind je de meeste IT vacatures? En hoe staat het aantal vaste IT vacatures tegenover interim opdrachten? Naast deze algemene facts over het afgelopen kwartaal, zoomen we ook in op de gevolgen van de coronacrisis. Want wat is de impact van het virus op de IT arbeidsmarkt? Samen met Jobdigger zochten we het voor je uit!

1Positieve vacatureontwikkeling IT branche

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Ondanks dat we nog midden in de coronacrisis zitten, zijn er veel positieve ontwikkelingen op het gebied van IT vacatures. De goede vooruitzichten aan het einde van 2020 zetten door in het eerste kwartaal van 2021. Zo steeg het totaal aantal vacatures met 11%. De grafiek van de laatste twaalf maanden (LTM) laat hieronder zien dat er in Q4 van 2020 weer een positieve trend zichtbaar is. In Q1 zet deze stijgende trend door met een lichte groei in het aantal vacatures. Onze verwachting is dat deze positieve trend doorzet in Q2. 

 

 

2Groei aantal IT vacatures bij bemiddelaars en directe werkgevers

Als je inzoomt op het aantal IT vacatures dan zien we dat het aantal IT vacatures vanuit zowel bemiddelaars als directe werkgevers stijgen ten opzichte van vorig kwartaal. Een positieve ontwikkeling voor onze branche!

 

 

3Populairste IT functies

Nu het aantal vacatures stijgt, zijn we erg benieuwd welke professionals in Q1 het meest gezocht werden. We hebben allereerst gekeken naar de populairste functies ten opzichte van Q4 2020.

De drie populairste functies van Q1 zijn gelijk gebleven, echter is Systeembeheerder gestegen naar een tweede plek.

 1. Java Developer
 2. Systeembeheerder
 3. .NET Developer

Als we dan inzoomen op de populairste functies per opleidingsniveau zien we veel gelijkenissen met Q4 van 2020. Toch zijn er ook een aantal nieuwe binnenkomers. Zo heeft de systeembeheerder op hbo-niveau het stokje overgedragen aan de projectleider ICT.

4Functiegroepen

We hebben de vijf populairste IT vacatures per functiegroep naast elkaar gezet. Daarin zien we ten opzichte van Q4 2020 mooie stijgingen in Q1 2021:

 • Leidinggevende functies op het gebied van informatie- en communicatietechnologie: +25%
 • Systeemanalisten: +20%
 • Bedrijfs- en organisatieanalisten: +17%
 • Wiskundigen, actuarissen en statistici: +13%
 • Ontwerpers en beheerders van databanken 10%

5Vast vs. interim

Bij online IT vacatures maken we onderscheid tussen twee soorten vacatures: vast en interim.

Voor deze analyse hebben we alleen de online vacatures meegenomen waarbij duidelijk werd aangegeven of het om een interim opdracht of een vast dienstverband gaat. Vacatures waarbij dit niet duidelijk is benoemd zijn buiten beschouwing gelaten (+/- 50% van alle online vacatures).

Ook in Q1 2021 biedt de IT branche meer vaste functies dan interim opdrachten. Daarentegen zien we een groei in het aantal vacatures op interim basis. Ook wij zien deze positieve trend in het aantal vacatures dat we ontvangen van onze opdrachtgevers.

 

6Spreiding in Nederland

De vraag naar IT professionals verschilt sterk per regio. Het aantal IT vacatures is per regio niet veel veranderd ten opzichte van onze vorige facts. In de Randstad zijn nog steeds de meeste IT vacatures te vinden ondanks dat Noord- en Zuid-Holland allebei 1% hebben ingeleverd. Utrecht en Noord-Brabant hebben deze twee procent erbij gekregen.

Omdat het totaal aantal bedrijven met IT vacatures in de Randstad het grootste is, lijkt het misschien zo dat je in de Randstad de meeste kans maakt op een baan, maar vergis je niet. Noord-Nederland biedt ook veel kansen op het gebied van IT. Vanaf 1 januari 2021 is DUO Groningen namelijk onze nieuwste opdrachtgever en de vacatures stromen binnen. Dus kijk snel op https://sevenstars.nl/professional#! voor een leuke uitdagende opdracht!

 


Deel deze update

Nieuws

Starring Babs: van assistent shopmanager naar marketing & communicatie professional

Here we go again: met ‘Starring’ zetten we iedere keer iemand in de spotlight. Deze week, grappig genoeg, ben ik dat zelf! Ik koos voor een...

lees meer
Nieuws

New Star: meet Marcel

Sales zit in zijn DNA. Deze commerciële topper uit Raalte heeft al heel wat vlieguren gemaakt. Hiervoor werkte hij als business development manager in...

lees meer
Kennisdeling

In gesprek met... IT professional Reinier van de Pas

Als Seven Stars doen we elke dag ons uiterste best om onze opdrachtgevers te helpen door de beste IT professionals aan ze te matchen. Uiteindelijk...

lees meer