Inloggen
menu
Fotoimpressie
Kennisdeling

Seven Facts Q3 2020

 • 4 november 2020
 • 04-11-20
 • Geschreven door Neeltje Meijler
 • Neeltje Meijler
 • 5 minuten leestijd
 • 5 min

Ieder kwartaal delen wij facts. Cijfers die inzicht geven in de ontwikkelingen binnen de IT-arbeidsmarkt. Wat is de vacatureontwikkeling? In welke regio vind je de meeste IT-vacatures? En hoe staat het met het aantal vaste IT-vacatures tegenover interim IT-opdrachten? Natuurlijk staan we bij deze facts over het afgelopen kwartaal ook stil bij de gevolgen van de coronacrisis. Want ook op de IT-arbeidsmarkt heeft het virus impact. Samen met Jobdigger doken we in de data! Dus check de resultaten!

Infographic Q3

1Vacatureontwikkeling

>In onze vorige twee edities van Seven Stars Facts rapporteerden we een daling van het totaalaantal IT-vacatures sinds de eerste lockdown medio maart dit jaar. In de eerste twee maanden van het derde kwartaal zette deze daling zich voort. Ook in juli (-6,8%) en augustus (-22,5 %) stonden er steeds minder IT-vacatures open dan in de maand ervoor. Toch gloort er een beetje hoop aan de horizon. In september lijkt er namelijk sprake van een licht herstel. Voor het eerst sinds de lockdown nam het vacaturevolume weer licht toe ten opzichte van een maand eerder (+18,8%). Het vacaturevolume kruipt weer langzaam richting het niveau van augustus vorig jaar. Hopelijk zet deze stijging de komende maanden door!

 

Figuur 1: Aantal openstaande IT-vacatures per maand

 

2Directe werkgevers en bemiddelaars

Er zijn verschillende partijen die IT-vacatures online plaatsen. Enerzijds zijn er organisaties die voor zich zelf op zoek zijn naar IT-specialisten (directe werkgevers), anderzijds zijn er bemiddelaars (zoals wijzelf) die namens andere organisaties op zoek zijn naar specialisten. De hiervoor beschreven stijging in het vacaturevolume in september dit jaar, is bij zowel directe werkgevers (+13,7%) als bij bemiddelaars (+22%) te zien. Het feit dat de procentuele stijging t.o.v. augustus dit jaar bij bemiddelaars hoger is dan bij directe werkgevers, kan een vertekend beeld geven. De afname de afgelopen maanden was namelijk ook sterker bij bemiddelaars. Bij directe werkgevers is het vacaturevolume ondanks maanden daling, inmiddels al weer gelijk aan augustus vorig jaar, bij bemiddelaars is dit helaas nog niet het geval (zie figuur 2).

Figuur 2: Aantal openstaande IT-vacatures per maand bij bemiddelaars en directe werkgevers

 

3Populaire IT-functies

Nu het aantal vacatures voorzichtig lijkt te stijgen, zijn we erg benieuwd welke specialisten in Q3 het meest gezocht werden. We hebben allereerst gekeken naar de populairste functies, ongeacht opleidingsniveau.

 De 3 populairste functies in Q3 2020 zijn:

 1. Java Developer
 2. .NET Developer
 3. Systeembeheerder

Wanneer we inzoomen op  deze data zien we dat de populairste functies erg verschillen per opleidingsniveau. In figuur 2 zie je de populairste functies per opleidingsniveau. Deze zijn gemeten op basis van alle openstaande IT-vacatures in Q3 van dit jaar.

Figuur 3: Populairste functies per opleidingsniveau

Wat opvalt is dat er veel overeenkomsten zijn met het vorige kwartaal. Toch zijn er ook nieuwe binnenkomers binnen de verschillende opleidingsniveaus. Op mbo-niveau zien we de nieuwe binnenkomer Java Developer, die in alle 3 de opleidingsniveaus naar voren komt. De functie Systeembeheerder heeft hier plaats voor moeten maken en staat niet langer in de top 5 meest gevraagde functies op mbo-niveau.

Op hbo-niveau is de Functioneel Beheerder toegetreden tot de top 5. En net als bij mbo heeft de Systeembeheerder hier plaats voor moeten maken. Wellicht dat veel organisaties minder behoefte hebben aan een Systeembeheerder door het vele thuiswerken op dit moment?

Tenslotte heeft er ook op wo-niveau een verschuiving plaatsgevonden ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook hier heeft de Java-developer zijn intrede gedaan in de top 3, ten koste van de functie Business Consultant (die in Q2 nog veel gezocht werd).

 

4De grootste dalers

Zoals eerder besproken, was er lange tijd sprake van een dalende trent in het aantal vacatures, maar lijkt het tij nu te keren. Voorzicht treed er herstel in en hierboven beschreven we welke functies het meest gevraagd werden in Q3. Hierbij viel op dat de de Systeembeheerder bij verschillende opleidingsniveaus uit de top 5 meest gevraagde functies was verstoten. Daarom zijn we verder in de data gedoken en hebben we gekeken naar welke functiegroepen de vraag het afgelopen kwartaal het hardst is afgenomen ten opzichte van Q2.  

Inderdaad blijkt dat in Q3 de vraag naar Netwerk- en systeemtechnici fors is afgenomen ten opzichte van Q2: een daling van ongeveer 29%. Ook de vraag naar Technici voor gebruikersondersteuning is sterk afgenomen (-26%). De grootste daling zien we echter bij de vraag naar Webtechnici. Er stonden in Q3 maar liefst 37% minder vacatures online voor deze specialisten dan in Q2.

 

5Vast vs. Interim

Als we kijken naar online IT-vacatures, maken wij onderscheid tussen twee soorten vacatures. De eerste betreft vacatures voor een dienstverband bij een organisatie (zowel contracten voor bepaalde als onbepaalde tijd). De tweede betreft aanvragen voor een interim opdracht, bijvoorbeeld voor een zelfstandig professional. Wij noemen dit vast (dienstverband) versus interim. Voor deze analyse hebben we alleen de online vacatures meegenomen waarbij duidelijk werd aangegeven of het om interim opdracht of een vast dienstverband gaat. Vacatures waarbij dit niet duidelijk benoemd is, zijn buiten beschouwing gelaten (+/- 50% van alle online vacatures)

 

Figuur 4: Verhouding vaste vacatures (groen) vs. interim opdrachten (grijs)

In Q3 van dit jaar was er meer vraag naar specialisten in vast dienstverband dan voor een interim opdracht. Voor elke aanvraag voor een interim IT-specialist stonden maar liefst 3 vacatures voor een dienstverband online.

Deze verhouding is iets anders dan in Q2 van dit jaar. Toen waren er in verhouding iets meer vaste vacatures: voor elke interim opdracht stonden namelijk 3,8 vaste vacatures online.  

Ook ten opzichte van een jaar geleden (Q3-2019) lijken opdrachtgevers nu iets meer op zoek te zijn naar flexibele krachten op interim basis. Destijds was de verhouding interim-vast namelijk 1:3,5). Opdrachtgevers lijken op dit moment dus in verhouding dus iets minder op zoek te zijn naar vaste versterking, maar de verschillen zijn klein.  

 

6Spreiding in Nederland

De vraag naar IT-specialisten verschilt sterk per regio. Ben je op zoek naar een nieuwe IT-job? Dan kun je je het beste focussen op de Randstad, die al het hele jaar koploper is als het gaat om het aantal IT-vacatures. Noord-Holland is met 1% gestegen en tikt nu de 22% aan. En komt daarmee op dezelfde positie als Zuid-Holland. Ook Utrecht en Noord-Brabant hadden een groot aandeel in het landelijke aantal IT-vacatures. Gelderland volgt hierna met een aandeel van 10%. Dit is een daling van 2% ten opzichte van Q2 2020.Ondanks kleine verschuivingen van 1% of 2% marktaandeel, is de regionale spreiding van IT-vacatures (alle contracttypen) nagenoeg gelijk aan vorig kwartaal.

 

Figuur 5: Landelijke spreiding IT-vacatures

 

7Branches met de meeste IT-vacatures

Op zoek naar een nieuwe IT-uitdaging? Dan zijn er een aantal branches waar jij je pijlen het beste op kunt richten. In Q3 waren dit de branches die de meeste IT-vacatures (alle contracttypen) online hadden staan:

 1. Dienstverleners informatietechnologie
 2. Organisatie-adviesbureaus
 3. Advisering informatietechnologie
 4. Algemeen overheidsbestuur
 5. Algemene banken

Ten opzichte van Q2 2020 zijn er een aantal wijzingen in de top 5. Zo vinden we op de plekken 3 en 5 twee nieuwkomers: bedrijven in de Advisering Informatietechnologie en banken waren afgelopen kwartaal vel op zoek naar IT-personeel. Organisaties die zich bezig houden met de ontwikkeling, productie en uitgave van software en bedrijven in de telecommunicatie waren in verhouding juist minder op zoek dan in Q2, toen zij nog in de top 5 stonden.

  

Ondanks dat we ook bij Seven Stars gemerkt hebben dat de vraag de afgelopen maanden veranderd is, hebben wij continu veel vacatures en opdrachten open staan. Ben jij door het coronavirus je opdracht of baan verloren? Of gewoon op zoek naar iets nieuws? We helpen je graag aan een nieuwe job! Weten wat we voor je kunnen betekenen? Check onze vacatures of schrijf je in als professional!

 


Deel deze update

Nieuws

Seven Stars preferred supplier bij Justitie en Veiligheid

Opnieuw kiest een grote overheidsorganisatie voor Seven Stars. Naast de Belastingdienst, IND, DT&V, het COA en Rijkswaterstaat kiest ook Justitie en...

lees meer
Over ons

New Star: meet Ronald

Vandaag is onze nieuwe Marketing Directeur Ronald gestart. De afgelopen 15 jaar was hij te vinden bij Landal GreenParks in diverse marketing rollen....

lees meer
Over ons

Terugblikken met Marius op 15 jaar Seven Stars

15 jaar geleden stond Marius bij de KvK om Seven Stars in te schrijven. Wat toen nog een startup was, is uitgegroeid naar een organisatie met een...

lees meer