Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

Seven Facts Q2 2020

 • 1 januari 0001
 • 01-01-01
 • Geschreven door Tristan Nijboer & Neeltje Meijler
 • Tristan Nijboer & Neeltje Meijler
 • 4 minuten leestijd
 • 4 min

Ieder kwartaal delen we onze facts. Cijfers die inzicht geven in de ontwikkelingen van de IT-arbeidsmarkt. In welke regio vind je de meeste IT-vacatures? Wat zijn de meest gewilde IT-beroepen? En hoe staat het met de ontwikkeling van het aantal IT-vactures? Naast algemene facts over het tweede kwartaal van dit jaar zoomen we in op de gevolgen van de coronacrisis. Wat was de impact op de IT-arbeidsmarkt? Samen met Jobdigger zochten we het voor je uit. Benieuwd naar onze bevindingen? Lees dan snel verder.

seven stars facts q2 2020

 

1Daling in aantal IT-vacatures

In onze vorige editie van Seven Facts rapporteerden we een daling van het aantal IT-vacatures sinds de lockdown medio maart dit jaar. In het tweede kwartaal van dit jaar zette deze daling zich voort. In zowel april (-9,2%) als in mei (-2,3%) en juni (-13,4%) stonden er steeds minder vacatures open in de maand ervoor.

Ondanks deze afname de afgelopen maanden, stonden er gemiddeld in Q2 2020 wel meer IT-vacatures open dan in Q2 2019 (+5,7%). Dus hoewel het aantal IT-vacatures landelijk al een aantal maanden een daling laat zien, ligt het aantal openstaande vacatures gemiddeld genomen in Q2 nog hoger dan vorig jaar.

De laatste maand zien we echter een verandering. Waar in april en mei het aantal vacatures dit jaar hoger lager dan vorig jaar, stonden er in juni wel ongeveer 2000 IT-vacatures minder open dan een jaar eerder. We zijn daarom erg benieuwd hoe deze trend zich de komende maanden doorontwikkeld.

aantal openstaande IT-vacatures per maand

Afbeelding 1: Het aantal openstaande IT-vacatures per maand

 

2Populaire IT-Functies

De vraag naar IT-specialisten nam de afgelopen periode dus af, maar er stonden nog steeds veel vacatures open. Maar welke specialisten werden dan met name gezocht? Dit blijkt sterk te verschillen per opleidingsniveau. In de afbeelding hieronder vind je de populairste functies per opleidingsniveau (gemeten op basis van het aantal openstaande vacatures) in Q2 van dit jaar.

Wat opvalt is dat er deze lijst bij zowel mbo- als hbo-functies, nagenoeg gelijk is aan het vorige kwartaal. Alleen bij wo-functies zag de top 5 er compleet anders uit. Behalve de Scrum Master, zijn alle functies in de top 5 nieuw ten opzichte van het vorige kwartaal.

Populairste functies per opleidingsniveau

Afbeelding 2: De populairste functies per opleidingsniveau

 

3Interim vs. vast

Als we kijken naar online IT-vacatures, maken wij onderscheid tussen twee soorten vacatures. De eerste betreft vacatures voor een dienstverband bij een organisatie (zowel contracten voor bepaalde als onbepaalde tijd). De tweede betreft aanvragen voor een interim opdracht, bijvoorbeeld voor een zelfstandig professional. Wij noemen dit vast (dienstverband) versus interim. Voor deze analyse hebben we alleen de online vacatures meegenomen waarbij duidelijk werd aangegeven of het om interim opdracht of een vast dienstverband gaat. Vacatures waarbij dit niet duidelijk benoemd is, zijn buiten beschouwing gelaten (+/- 50% van alle online vacatures)

In Q2 was er meer vraag naar specialisten in vast dienstverband dan voor een interim opdracht. Voor elke aanvraag voor een interim IT-specialist stonden maar liefst 4,6 vacatures voor een dienstverband online.

Deze verhouding is vergelijkbaar met Q1 van dit jaar (interim vs. vast 1:4,7). Ten opzichte van Q2 vorig jaar is er wel een kleine verandering waarneembaar. Toen was de verhouding interim opdracht versus vast dienstverband maar 1:3,8. Opdrachtgevers lijken ten op zichtte van een jaar geleden in verhouding dus meer op zoek te zijn naar vaste versterking. 

 

4Niet alleen maar dalers

Hoewel er in het tweede kwartaal over het algemeen dus sprake is van een daling van het aantal IT-vacatures, zijn er een aantal functiegroepen die buiten schot blijven. Bij deze functiegroepen bleef de vraag gelijk of nam zelfs toe ten opzichte van Q1 2020:

toename top 5 IT-functies

Afb 3: Top 5 IT-functies in toename

 

5Branches met de meeste IT- vacatures

Zoek jij een nieuwe uitdaging in IT? Dan zijn er een aantal branches die je in de gaten moeten houden, want de vraag verschilt per sector. In Q2 waren dit de branches met de meeste IT-vacatures (alle type contracten):

 1. Dienstverleners informatietechnologie
 2. Organisatie-adviesbureaus
 3. Ontwikkeling, productie en uitgave software
 4. Algemeen overheidsbestuur
 5. Telecommunicatie

 

6Regionale verschillen

De vraag naar IT-specialisten verschilt sterk per regio. Als jij op zoek bent naar een nieuwe IT- job, kun je je pijlen het beste richten op de Randstad. Net als in Q1 van dit jaar was Zuid-Holland afgelopen kwartaal de provincie met de meeste IT-vacatures (22% van alle vacatures in Nederland). Ook Noord-Holland (21%) en Utrecht (17%) hadden een groot aandeel in het landelijke aantal IT-vacatures. Na de Randstad was de vraag in Q2 het grootst in Noord-Brabant (15%) en Gelderland (12%). Ondanks kleine verschuivingen van 1% of 2% marktaandeel, is de regionale spreiding van IT-vacatures (alle contracttypen) nagenoeg gelijk aan vorig kwartaal.

Provinciale verdeling IT-vacatures Q2

Afb 4: Provinciale verdeling IT-vacatures Q2

 

7Invloed Corona op aantal IT-vacatures

In het begin van dit artikel gaven we al aan dat er sinds de lockdown medio maart (vanaf week 12) sprake is een dalende trend van het aantal online openstaande IT-vacatures. Als we kijken naar het aantal openstaande vacatures per week (zie grafiek), zien we dat het gemiddelde niveau na lockdown (weergegeven in groen) inderdaad lager ligt dan voor die tijd (weergegeven in grijs). Toch lijkt de daling de laatste weken niet door te zetten. Mogen we hopen op herstel, of is dat nog te vroeg?

Zelf merken we in ieder geval dat we de laatste tijd ook weer meer aanvragen hebben gekregen, al hebben we de hele coronaperiode niet mogen klagen over te weinig werk. In de IT lijken we vooralsnog relatief geluk te hebben in vergelijking met andere sectoren. Voorlopig blijft het koffiedik kijken naar de toekomst, maar laten we hopen dat de hele arbeidsmarkt zich snel herpakt. Begin oktober zullen wij de IT-markt in ieder geval weer voor je analyseren, dus houd onze website in de gaten voor een nieuwe editie van Seven Facts!

Aantal openstaande IT-vacatures per kalenderweek 

Afb 5: Aantal openstaande IT-vacatures per kalenderweek


Deel deze update

Kennisdeling

Recruitment: zo doen wij dat Agile

Stand-ups, Backlogs en Retrospectives: bij ons recruitmentteam vliegen de Scrum termen je om de oren. Al jaren werkt ons team op agile wijze aan de...

lees meer
Nieuws

Maatregelen in verband met coronavirus – We keep on sparking

- Bijgewerkt op 1 juli 2020 - In deze bijzondere tijden nemen ook wij speciale maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen....

lees meer
Kennisdeling

7 tips voor een overtuigende kennismaking

Yes! Je hebt gesolliciteerd, wordt uitgenodigd en mag op kennismaking- of sollicitatiegesprek komen. Maar hoe krijg je nou die baan? Een goed cv is...

lees meer