Inloggen
menu
Fotoimpressie
Kennisdeling

Seven Facts Q1 2020

 • 23 april 2020
 • 23-04-20
 • Geschreven door Tristan Nijboer & Neeltje Meijler
 • Tristan Nijboer & Neeltje Meijler
 • 4 minuten leestijd
 • 4 min

Ieder kwartaal delen we onze facts. Cijfers die inzicht geven in de ontwikkelingen van de IT-arbeidsmarkt. Welke functies zijn populair en welke juist niet? En in welke regio en bij welke organisatie vind je de meeste IT- vacatures? Naast algemene facts over Q1 zoomen we in op de gevolgen van de Corona-crisis. Waren er in Q1 al gevolgen merkbaar op de IT-arbeidsmarkt? Samen met Jobdigger zochten we het voor je uit. Benieuwd naar onze bevindingen? Lees dan snel verder.

Seven Stars Facts in infographic

Figuur 1: Seven Stars Facts in infographic

Samenvatting

Tot de intrede van het coronavirus in ons land was Q1 een goed kwartaal voor mensen die een baan of opdracht zoeken in de IT. De vraag naar specialisten groeide en met name in de randstad werden veel IT’ers gezocht. Als gevolg van het coronavirus is het tij wel gekeerd en bespeuren we een daling in het aantal online IT-vacatures. Deze daling was minder groot dan in veel andere sectoren. Onze verwachting is dat deze dalende trend nog zal doorzetten zolang de overheidsmaatregelen met betrekking tot thuiswerken van kracht blijven. Voor de periode daarna blijft het vooralsnog koffiedik kijken. Wil je meer lezen over onze facts? Hieronder vind je een uitgebreide toelichting per onderwerp.

1Toename IT-vacatures
Over het algemeen was Q1 een kwartaal van groei. Ten opzichte van het vorige kwartaal (Q4 2019) was er een duidelijke toename in het aantal IT-vacatures dat online stond (+11,7%). Ook ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar stonden er in Q1 meer vacatures online (1,7% meer). In het eerste kwartaal van 2020 stonden 1,7% meer IT-vacatures online dan in hetzelfde kwartaal van een jaar eerder. Ook ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019 is er een duidelijke toename in het aantal vacatures online (11,7%). Hierbij hebben we gekeken naar zowel IT-vacatures voor vaste dienstverbanden als voor interim opdrachten.

Grafiek met daarin de stijging van het aantal IT-vacatures

Figuur 2: Het aantal IT-vacatures per kwartaal weergegeven van Q1 2019 tot en met Q1 2020

2Populaire IT-functies
De vraag naar IT-specialisten was het afgelopen kwartaal dus hoog. Maar welke specialisten werden het meeste gezocht? Dit blijkt sterk te verschillen per opleidingsniveau. Dit waren in Q1 de populairste functies per opleidingsniveau (gemeten op basis van het aantal openstaande vacatures):

Wo niveau (top 5)

 1. Projectleider ICT
 2. Scrum Master
 3. Java Developer
 4. IT Consultant
 5. Informatiemanager

Hbo niveau (top 5)

 1. Java Developer
 2. .NET Developer
 3. PHP Developer
 4. Systeembeheerder
 5. Projectleider ICT

Mbo niveau (top 5)

 1. Systeembeheerder
 2. Servicedesk Medewerker ICT
 3. Helpdeskmedewerker ICT
 4. Medewerker Support ICT
 5. Applicatiebeheerder

3Grootste stijgers en dalers
Nu we de meest gevraagde expertise weten, is het interessant om in te zoomen op verschillende functiegroepen. Daarom hebben we de grootste stijgers en dalers van Q1 in kaart gebracht. Hierbij hebben we gekeken bij welke functiegroepen de vraag in Q1 (procentueel) het meest veranderd is ten opzichte van Q1 2019. De resultaten zijn gefilterd op functiegroepen met een vacature aanbod van minimaal 200 in Q1 2020. 

Grootste stijgers

 1. Adviseur informatiemanagement +60%
 2. Projectleider +40%
 3. Software support engineer +40%

Grootste dalers

 1. Manager software development -78%
 2. Netwerk specialist -19%
 3. Oracle developer -11%

4Vast vs. interim
Als we kijken naar online IT-vacatures, maken wij onderscheid tussen twee soorten vacatures. De eerste betreft vacatures voor een dienstverband bij een organisatie. De tweede betreft aanvragen voor een interim opdracht, bijvoorbeeld voor een zelfstandig professional. Wij noemen dit vast (dienstverband) versus interim. Voor deze analyse hebben we alleen de online vacatures meegenomen waarbij duidelijk werd aangegeven of het om interim opdracht of een vast dienstverband gaat. Vacatures waarbij dit niet duidelijk benoemd is, zijn buiten beschouwing gelaten.

In Q1 was er meer vraag naar specialisten in vast dienstverband dan voor een interim opdracht. Voor elke aanvraag voor een interim IT-specialist stonden maar liefst 2,2 vacatures voor een dienstverband online.

Dit is aanzienlijk anders dan in Q1 vorig jaar. Toen was de verhouding interim opdracht versus vast dienstverband maar 1:1,4. Waar dus vorig jaar 41% procent van de aanvragen een interim opdracht betrof was dat dit jaar slechts 31%. Het lijkt dus dat opdrachtgevers meer op zoek zijn naar vaste versterking.

Dit verschil komt met name doordat in Q1 het aantal vacatures voor een dienstverband hoger was dan een jaar eerder (56,9%). Het aantal interim opdrachten bleef nagenoeg gelijk.

De verhouding tussen vast dienstverband en interim opdrachten in Q1 2020.

Figuur 3: De verhouding tussen vast dienstverband en interim opdrachten in Q1 2020

5Organisaties met de meeste IT-vacatures
De organisaties met de meeste IT-vacatures (zowel interim als vast dienstverband) waren in Q1: Belastingdienst, ASML, Philips, NS, ING, Ministerie van Defensie en de Politie. In deze lijst hebben we detacheerders en bureaus in de arbeidsbemiddeling buiten beschouwing gelaten, omdat dit vaak betrekking heeft op indirecte vacatures of opdrachten (bij een externe opdrachtgever).

6Regionale verschillen
De vraag naar IT-specialisten verschilt sterk per regio. Het is geen verrassing dat de vraag in de randstad het grootst is. Zuid-Holland was in Q1 de provincie met de meeste IT-vacatures (22% van alle vacatures in Nederland). Ook Noord-Holland (21%) en Utrecht (19%) hadden een groot aandeel in het landelijke aantal IT-vacatures. Na de Randstad was de vraag in Q1 het grootst in Noord-Brabant (14%) en Gelderland (10%).

aantal it-vacatures op de Nederlandse kaart

Figuur 4: Het aantal IT-vacatures per provincie weergegeven op de Nederlandse kaart

7Invloed coronavirus
Q1 was een goed kwartaal, maar we weten allemaal dat het medio maart corona zijn entree deed in Nederland. Uit een analyse van Jobdigger en Intelligence Group blijkt dat de gehele arbeidsmarkt (dus niet specifiek IT) de afgelopen tijd plotseling geconfronteerd werd met een sterke daling (-24%) van het aantal vacatures dat online gepubliceerd zijn. Reden voor ons om in te zoomen op de IT-markt. Hier blijkt de klap minder groot te zijn dan de algemene dalende trend, maar tocht komt ook de IT-markt niet ongeschonden in het kwartaal. In de periode na de lockdown (12 maart 2020) staan er gemiddeld 14% minder IT-vacatures dan de eerste 10 weken van Q1 voor de lockdown. Opvallend is dat we deze dalende trend vooral zien bij corporates (-19%). Bureaus blijven wel werven. Wij denken dat dit komt doordat hoewel de vraag kleiner is, de schaarste in de IT-markt nog steeds hoog is.

invloed coronavirus op de IT-markt per provincie weergegeven.

Figuur 5: De invloed het coronavirus op het aantal IT-vacatures per provincie weergegeven op de Nederlandse kaart

Op regionaal niveau lijkt de IT-markt in de provincie Drenthe het hardst getroffen door de lockdown (-42%). In Noord-Brabant lijkt de IT-markt het minste last te hebben van (de maatregelen omtrent) het coronavirus. Hier is sinds de lockdown een daling te zien van 5% ten opzichte van de eerste 10 weken van Q1.

 

Ondanks dat er een afname is hebben wij voldoende vacatures en opdrachten open staan. Ben jij door het coronavirus je opdracht of baan verloren? We helpen je graag! Weten wat we voor je kunnen betekenen? Check onze vacatures of schrijf je in als professional!


Deel deze update

Kennisdeling

Met deze tips blijf jij op afstand verbonden met thuiswerkers

We hebben er vrijwel allemaal mee te maken: thuiswerken. Het hele team werkt op afstand. En dat brengt een hele andere dynamiek met zich mee. Want...

lees meer
Over ons

Zijn wie je bent, 100%

Werkgeluk creëren door vanuit oprechte aandacht en een sprankelend proces de perfecte match in IT realiseren. Dat is onze missie. En werkgeluk...

lees meer
Kennisdeling

Thuiswerken, zo doe je het

Zit jij net als velen noodgedwongen thuis? Voor de één een uitkomst, voor de ander een nachtmerrie. Hoe maak je het jou zo gemakkelijk mogelijk? En...

lees meer