Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

Met deze tips blijf jij op afstand verbonden met thuiswerkers

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • Geschreven door Neeltje Meijler
  • Neeltje Meijler
  • 2 minuten leestijd
  • 2 min

We hebben er vrijwel allemaal mee te maken: thuiswerken. Het hele team werkt op afstand. En dat brengt een hele andere dynamiek met zich mee. Want waar je vroeger je collega even snel kon aanschieten voor een vraag, moet je nu bellen. En ook dat momentje bij het koffiezetapparaat is tijdelijk opgeheven. Natuurlijk wil jij als manager verbonden blijven met je collega’s. En wil je dat zij zich betrokken blijven voelen bij de organisatie. Maar hoe doe je dat wanneer je elkaar voor een langdurige periode niet ziet? Wij geven je 7 praktische tips. Lees je mee? Heb jij nog aanvullende tips om verbonden te blijven met collega’s? Laat het ons weten via onze social media!

1Dagelijkse Stand-up
Begin de dag samen. Via Microsoft Teams of een ander videobelplatform. Bespreek waar iedereen mee bezig is, hoe het gaat, waar men tegenaan loopt en waar het team mee kan helpen. Zo heeft iedere collega een beeld van de dag en is er ruimte om met elkaar mee te denken. Doe je dagelijks al een stand-up? Door dit vast te blijven houden, zorgt je dat de overgang van kantoorwerken naar thuiswerken wordt verkleind. Praktische tip: doe deze stand-up elke dag op hetzelfde moment, dat zorgt voor duidelijkheid en ritme. 

2Sta klaar voor je collega's
Zorg ervoor dat je als manager voor jouw medewerkers klaar staat. Geef bij je team aan hoe en wanneer je bereikbaar bent. Zodat je team je weet te vinden op het moment dat de nood hoog is. Zo zorg je er voor dat jouw team zich gehoord voelt en betrokkenheid ervaart. En betrokkenheid met jou, is betrokkenheid met de organisatie. Bel met je medewerkers, ook wanneer je geen werkvraagstuk hebt. Hoe gaat het met hen? Lopen ze ergens tegenaan? Kun jij hen helpen? Een luisterend oor werkt altijd verlichtend én verbindend.

“Creëer een digitaal koffiezetapparaat!.

3Zorg voor een online omgeving
Slack, Microsoft Teams of misschien wel WhatsApp kunnen helpen om met elkaar in contact te blijven. Stel dit beschikbaar zodat je team positieve momenten met elkaar kan delen. Maar ook vragen kan stellen wanneer iemand ergens tegenaan loopt. Het voordeel hiervan is dat dat door de laagdrempeligheid, eventuele vragen snel beantwoord kunnen worden. Daarnaast kan het ook gewoon gezellig zijn om elkaar online te spreken. Zo blijven de collega’s niet alleen verbonden met jou, maar ook met elkaar.

4Online koffiezetapparaat
Een kopje koffiedrinken bij het koffiezetapparaat is niet alleen gezellig, het is ook nog eens een ontspannen moment om even te brainstormen of om een vraag te stellen. Die informele sfeer is voor velen belangrijk. Dus logisch dat mensen dit missen wanneer ze thuis werken. Maar waarom zou je niet samen een online koffietje kunnen drinken? Maak een videokanaal (#koffiepraat) en zet deze open. Je kunt gebruik maken van zoom of van teams. Een kanaal dat de hele dag beschikbaar. Geheel vrijblijvend. Zo kun je toch even spontaan aanhaken voor een bakje koffie. Je zult hem wel zelf moeten zetten…

5Creëer een veilige werkplek op kantoor
Kijk hoe je collega’s die moeilijk kunnen thuiswerken toch kunt faciliteren om (veilig!) op kantoor te werken. Uit onze eigen ervaring blijkt dat dit collega’s helpt om zich meer verbonden te voelen met de organisatie. Houd hierbij wel de huidige richtlijnen van het RIVM in je achterhoofd!

“Maak het thuiswerken zo comfortabel mogelijk en stuur een thuiswerkpakket!“

6Vrijdagmiddagborrel
De vrijdagmiddagborrel is voor veel mensen een belangrijk moment van de week. Ondanks dat je nu niet met elkaar in dezelfde ruimte kunt borrelen, betekent dat niet dat de borrel niet op afstand door kan gaan. Open een app als Zoom en ga samen met collega’s borrelen op afstand! Wil jij als organisatie dit moment nog leuker maken? Stuur een borrelpakket naar je medewerkers! Dan kunnen jullie alsnog op gepaste wijze proostend het weekend in! Wij hebben zelf al een aantal gezellige vrijdagmiddagen gehad sinds de lockdown!

7Stuur een thuiswerkpakket
Je wilt het thuiswerken zo comfortabel mogelijk maken. Stuur naar jouw medewerkers een thuiswerkpakket. Dit kan van alles zijn. Een fruitpakket voor vitaliteit, een borrelpakket voor de gezelligheid of een thuiswerk outfit om ook thuis comfortabel te kunnen werken. Voor dat laatste hebben wij bij Seven Stars gekozen: al onze collega's kunnen nu comfortabel thuiswerken in hun nieuwe Seven Stars hoody. 

Heb jij nog aanvullende tips om verbonden te blijven met collega’s? Laat het ons weten via onze social media!


Deel deze update

Over ons

Zijn wie je bent, 100%

Werkgeluk creëren door vanuit oprechte aandacht en een sprankelend proces de perfecte match in IT realiseren. Dat is onze missie. En werkgeluk...

lees meer
Kennisdeling

Zo maak je van de digitale onboarding van een nieuwe collega een succes

Heb jij nieuwe interim professionals of werknemers die binnenkort starten? En moeten die nieuwe collega’s vanuit huis ingewerkt worden? Ook dan wil je...

lees meer
Nieuws

Ondernemer, zo krijg jij steun van de overheid

Het coronavirus. Iedereen praat erover en iedereen is er mee bezig. En is zowel voor jou als mens als voor een onderneming een bedreiging. De...

lees meer