Inloggen
menu
Fotoimpressie
Kennisdeling

Thuiswerken, zo doe je het

  • 8 april 2020
  • 08-04-20
  • Geschreven door Neeltje Meijler
  • Neeltje Meijler
  • 3 minuten leestijd
  • 3 min

Zit jij net als velen noodgedwongen thuis? Voor de één een uitkomst, voor de ander een nachtmerrie. Hoe maak je het jou zo gemakkelijk mogelijk? En hoe zorg je dat thuis effectief bent? Wij geven je 7 praktische tips zodat jij zo goed mogelijk door deze periode heen komt.

1Zorg voor een vast ritme
Werk en privé lopen op dit moment meer dan ooit door elkaar heen. Als je wilt, kun je op ieder moment de was doen, een snack pakken of de hond knuffelen. Maar ook kun je de hele dag aan het werk zijn. Om duidelijkheid te creëren over wat werk en privé is, kun je vaste momenten inplannen. Werk op vaste tijden en zorg tussendoor voor ontspanning. Begin ’s ochtends met een wandeling en kies voor de middagpauze een andere activiteit. Probeer te bewegen. Zo krijg je weer frisse energie en kom jij goed de dag door. Maak die momenten voor jezelf duidelijk. Zo kun jij gedurende de dag focussen en vergeet je geen tijd aan jezelf te besteden.

Heb je kinderen in huis? Dan heb je waarschijnlijk meer afleiding dan normaal tijdens jouw werkdag. Beweeg met hen mee en probeer het schoolritme zo veel mogelijk op te pakken. Dus plan vaste momenten in om zelfstandig te werken, buiten te spelen en te lunchen. Schrijf het op en hang het op de koelkast. Dat creëert rust doordat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. En dan is de kans groter dat je op een aantal momenten rustig kunt werken. Maar beweeg ook letterlijk met hen mee. Beweging zorgt namelijk voor energie en focus. Tip van onze collega Amarins: Flits je fit! Een manier waar leren en bewegen tegelijk gaat. 

2Maak afspraken
Woon jij niet alleen? Maak dan afspraken met je huisgenoten, zoals je partner of kinderen. De eerdergenoemde tips over een duidelijke werkplek en een vast ritme helpen hier bij. Zo is duidelijk waar en wanneer je er voor hen bent en wanneer je aan het werk bent. Hierdoor kun je op gezette momenten productief zijn.

Maak daarnaast ook afspraken met je collega’s over beschikbaarheid. Wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Zo zorg je dat ook hier iedereen elkaars focus respecteert. Zodat jullie allemaal ook nu succesvol kunnen zijn.

“Overleg met jouw leidinggevende of je jouw kantoorspullen tijdelijk thuis kunt inzetten.

3Zet je telefoon op stil
Heb je een privételefoon? Leg hem weg. De kans dat je hem pakt is dan aanzienlijk kleiner, waardoor je beter in je focus kunt blijven. Is wegleggen geen optie voor jou? Zet hem dan in ieder geval op stil, dan word je niet continu afgeleid.

4Richt jouw thuiswerkplek in
Tuurlijk, het meest ideale is een thuiskantoor dat je hebt ingericht om te werken. Het grootste voordeel hiervan is dat je niet wordt afgeleid door je omgeving. De plek waar je woont, is nou eenmaal niet de plek waar je normaliter werkt. En dus kan het lastig zijn om daaraan te wennen. Heb je geen eigen kantoor? En moet je er het beste van maken? Zoek een plek op waar je naar een muur kunt kijken. Het liefst een zo saai mogelijke muur. Niet het meest spannend, maar wel het minst afleidend.

Maak het jezelf comfortabel en richt jouw werkplek zo ergonomisch mogelijk in. Denk hierbij aan een verhoogd beeldscherm, een tweede scherm, een comfortabele en verstelbare stoel en een externe muis. Is het voor jou geen optie om dit zelf aan te schaffen? Overleg met jouw werkgever of je jouw kantoorspullen tijdelijk thuis kunt inzetten. Bespreek wel wanneer je dat gaat doen, voordat al je collega’s hetzelfde denken op hetzelfde moment.

Kun je wel wat energie en creativiteit gebruiken? Zet dan wat groen in je kamer! Planten hebben een positieve invloed op het creatieve proces. Daarnaast geeft een plant zuurstof, dus ook wat dat betreft ga je er niet op achteruit. En nee, een kunstplant voldoet niet…

5Ruim op
Voor de een leuker dan voor de ander, maar opruimen werkt. Het ruimt je hoofd op en werken in een opgeruimde omgeving geeft rust én leidt minder af. Kortom, een grotere kans op een productieve dag!

“Goed in je vel zitten en verbonden blijven met je collega’s is in deze tijd minstens zo belangrijk.

6Sluit jezelf af
Een koptelefoon of oordopjes kunnen goed helpen bij het verhogen van jouw concentratie. Je hoeft niet eens per se muziek aan te zetten. Alleen al het dempen van omgevingsgeluiden kan voldoende zijn om niet constant door de (buur)kinderen uit je focus gehaald te worden. Heb je een huisgenoot? En moeten jullie beiden de nodige belletjes plegen? Noise cancelling doet een hoop, maar nog beter is om een plekje te vinden waar je ongestoord kunt bellen!

7Zoek een sparringpartner
Is het rustig in huis? En heb je (even) niemand waar je jouw gedachten tegenaan kunt houden? Neem contact op met jouw collega’s. Via mobiel, Microsoft Teams, Skype of WhatsApp. Misschien lopen zij ook wel ergens tegenaan waarover ze graag met jou willen sparren. En ook als je niet meteen een sparringpartner nodig, is het verstandig om regelmatig contact te zoeken. Goed in je vel zitten en verbonden blijven met je collega’s is in deze tijd minstens zo belangrijk!

 

Lukt het ondanks bovenstaande tips toch niet altijd om succesvol thuis te werken? Neem dan soms genoegen met wat wel lukt. In deze tijd wordt van iedereen meer gevraagd en dingen lopen nu anders dan normaal. Blijf positief en probeer er elke dag uit te halen wat er in zit!

Heb jij nu je thuiswerkt ineens veel meer videoafspraken? Check dan ook onze 7 tips voor succesvolle videoafspraken!


Deel deze update

Nieuws

Seven Stars Zwolse MudRun definitief afgelast

Door het coronavirus is ook de Seven Stars Zwolse Mudrun afgelast. Sinds vorig jaar zijn wij trotste naamsponsor van deze MudRun. “We vinden het...

lees meer
Kennisdeling

Zo maak je van de digitale onboarding van een nieuwe collega een succes

Heb jij nieuwe interim professionals of werknemers die binnenkort starten? En moeten die nieuwe collega’s vanuit huis ingewerkt worden? Ook dan wil je...

lees meer
Nieuws

Ondernemer, zo krijg jij steun van de overheid

Het coronavirus. Iedereen praat erover en iedereen is er mee bezig. En is zowel voor jou als mens als voor een onderneming een bedreiging. De...

lees meer