Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

Zo maak je van de digitale onboarding van een nieuwe collega een succes

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • Geschreven door Neeltje Meijler
  • Neeltje Meijler
  • 2 minuten leestijd
  • 2 min

Heb jij nieuwe interim professionals of werknemers die binnenkort starten? En moeten die nieuwe collega’s vanuit huis ingewerkt worden? Ook dan wil je dat ze zich meteen op hun gemak voelen. En dat ze toch een vliegende start maken. Maar hoe doe je dat, zo’n online onboarding? Wij hebben de ‘best practices’ van onze opdrachtgevers verzameld en deze vertaald naar 7 tips. Lees snel verder, zodat jouw nieuwe collega’s ook nu een vliegende start maken!

Ook nu is het dus goed mogelijk om nieuwe (tijdelijke) collega’s een vliegende start te laten maken. Ben jij op zoek naar versterking van je team? Naar de perfecte match? Neem contact met ons op!

1Introductievideo

Maak een video waarin collega’s zich voorstellen en de nieuwe collega wegwijs maken. Beantwoord vragen als: waar kunnen ze hen voor bellen? Hoe lang zijn ze al werkzaam bij de organisatie? En wat is hun expertise? Zo is de nieuwe collega snel verbonden met het team en krijgt hij of zij een goed beeld van wie wat doet. Maak in de video direct duidelijk waar nieuwe collega’s alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben, zodat ze zo min mogelijk hoeven te zoeken.

2Een warm welkom
Een warm welkom is belangrijk. En hoe beter deze in het geheugen blijft staan, hoe beter. Dus stuur een bosje bloemen of een fles champagne om de komst van jullie nieuwe collega te vieren. Of stel een welkomstpakket samen. Denk hierbij aan een drinkfles, schrijfblok, pen, etc. met jouw bedrijfsnaam. Dat geeft direct verbondenheid met jouw organisatie!

“Een online omgeving helpt jou bij het beantwoorden van vragen van de nieuwe collega.

3Vaste buddy

Koppel de nieuwe collega aan een buddy! Zo heeft de nieuwe collega een vast aanspreekpunt en leren deze collega’s elkaar meteen goed kennen. Heeft niemand een hele week de tijd om te ondersteunen? Rouleer en creëer meerdere buddy’s. Dan zijn er direct meerdere bekende gezichten wanneer iedereen weer naar kantoor komt!

4Richt de online omgeving in
Gebruiken jullie Microsoft Teams of Slack voor de digitale communicatie binnen het team? Top! Zo zorgt jouw team ervoor dat de vragen van de nieuwe collega zo snel mogelijk beantwoord kunnen worden. Het mooie hieraan is dat je gebruik maakt van de collectieve intelligentie: het team weet meer dan één enkele collega. Dus de kans is groot dat iemand binnen het team kan helpen!

“Plan een moment in waarin de gang van zaken wordt besproken.“

5Zorg voor een gevulde agenda
De eerste weken zijn het moment om te wennen, af te tasten en kennis te maken. En dit betekent vaak dat er ruimte in de agenda van een nieuwe collega is. Probeer daarom de agenda te vullen. Waarmee? Denk aan kennismakingen met collega’s of relaties, online trainingen en het inlezen in de organisatie.

6Blijf in contact
Zijn jullie aan het bellen of skypen? Laat die verbinding openstaan zodat je tussendoor je vragen kunt stellen. Zo staat de noodlijn klaar wanneer de nood aan de man is. Hoe lager de drempel, hoe meer vragen de nieuwe collega kan stellen. Zodat ze sneller écht goed aan de slag kunnen!

Plan daarnaast momenten in waarin de teamleden de nieuwe collega verwelkomen. Niet alleen werk gerelateerde zaken kunnen worden besproken. Neem ook de tijd om elkaar te leren kennen. Tijdens de eerste weken is het soms zoeken naar hoe iemand zijn of haar dagen invult. Zeker vanuit huis. Door vaste contactmomenten in te plannen, zorg je voor verbinding en betrokkenheid bij de organisatie. Dit draagt weer bij aan een makkelijke overgang wanneer het tijd is om weer te gaan werken op kantoor.

Ook nu je elkaar even niet fysiek ziet, is het goed om een moment in te plannen waarin de gang van zaken wordt besproken. Mocht de nieuwe collega ergens mee zitten dan is er de ruimte om eventuele problemen op te lossen.

7Blijf verbeteren
Vraag om feedback! Hoe bevalt het nu? Wat valt op en wat kan er anders? Hoe kun jij de digitale onboarding bij de volgende nieuwe collega nog beter doen? Maak gebruik van jullie gezamenlijke ervaringen en blijf verbeteren!

 

Ook nu is het dus goed mogelijk om nieuwe (tijdelijke) collega’s een vliegende start te laten maken. Ben jij op zoek naar versterking van je team? Naar de perfecte match? Neem contact met ons op!


Deel deze update

Nieuws

Ondernemer, zo krijg jij steun van de overheid

Het coronavirus. Iedereen praat erover en iedereen is er mee bezig. En is zowel voor jou als mens als voor een onderneming een bedreiging. De...

lees meer
Kennisdeling

Met deze 7 tips loopt jouw videoafspraak op rolletjes

Nederland werkt de deze periode veel thuis. Om toch goed te communiceren en bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken door te laten gaan, maken veel...

lees meer
Kennisdeling

Met deze 7 tips maak jij een vliegende start als (zelfstandig) ondernemer

Heb je de knoop doorgehakt? En ruil je jouw vaste baan in voor flexibel freelance werk? Dan zijn dit de tips die je moet lezen! Hoe word je...

lees meer