Met deze 7 tips loopt jouw videoafspraak op rolletjes
- 1 januari 0001
- 01-01-01
- Geschreven door Neeltje Meijler
- Neeltje Meijler
- 3 minuten leestijd
- 3 min
Nederland werkt de deze periode veel thuis. Om toch goed te communiceren en bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken door te laten gaan, maken veel organisaties gebruik van video-gesprekken. Bijvoorbeeld met Microsoft Teams of Facetime. Dat is toch net even anders dan in het echt. Maar waar moet je op letten om van zo’n gesprek een succes te maken? Zodat jij op beeld nét zo goed overkomt als in het echt? Na het lezen van deze 7 tips kan het niet misgaan!
Wil jij met ons een kennismaking op afstand inplannen? Dat kan! Neem contact met ons op!
1Zorg er voor dat de techniek werkt
Niets vervelender dan je afspraak niet na kunnen komen omdat de techniek niet werkt. Zorg er daarom voor dat je het programma, de audio en camera van tevoren even test. Door je goed voor te bereiden kom je niet met je mond vol tanden te staan!
2Maak afspraken
Wie belt wie? Wat doen jullie als de verbinding wegvalt? Wie belt dan terug? Hoe lang duurt het gesprek? Zorg ervoor dat je telefoonnummer hebt van je gesprekspartner, zodat je kunt bellen als de verbinding wegvalt.
“Plak post-its met jouw gouden vragen rond je laptop.“
3Zorg voor een goede opstelling
Een achtergrond heeft invloed op jouw voorkomen en uitstraling. Is de kamer waarin je zit een chaos? Dan is de vraag of jouw gesprekspartner dat wel wil weten. Zoek een muur uit waardoor de aandacht naar jou gaat en niet naar de omgeving. Zo behoud je de aandacht van de mensen met wie je het gesprek voert. En dat is wat je wilt!
‘In goed daglicht zetten’ is niet voor niets een gezegde. Hoe beter het licht, hoe beter jij op beeld uitkomt en hoe beter jouw gesprekspartner jouw gezichtsuitdrukkingen kan zien. Is het wat donker in jouw perfecte kamer? Plaats een duidelijke lamp achter de camera. Dan zit je ineens in studiolicht!
En wanneer je in het gesprek zit: vergeet niet jouw gesprekspartner aan te kijken, in plaats van constant naar het scherm. Hierdoor krijgt je gesprekspartner het gevoel dat jullie elkaar aankijken. Zet hiervoor je laptop wat hoger zodat je niet naar beneden kijkt.
4Bereid je voor
Heb je vooraf vragen opgesteld omdat je jouw gesprek voorbereid wilt ingaan? Goed bezig! Maak ze voor jezelf zichtbaar, zodat je ze kunt stellen op het moment dat je ze nodig hebt. Wil je ‘super spontaan’ een intelligente (van tevoren bedachte) vraag stellen? Zorg er dan vooral voor dat je gesprekspartner je vragen niet ziet. Plak post-its met jouw gouden vragen rond je laptop.
Is de kat je aan het hypnotiseren? Heb je een appje gekregen van je moeder? Zijn je kinderen thuis? Of vraag jij je af wanneer je voor het laatst de tafel hebt afgenomen?
Onderwerpen waar jij je tijdens een gesprek niet mee bezig wilt houden. Je wilt zelf toch ook dat je de volle 100% aandacht van je gesprekspartner hebt? Zoek een omgeving uit waar jij je niet laat afleiden en je volledig kunt focussen op jouw gesprekspartner. En. Zet. Die. Telefoon. Uit.
“Hoewel je thuiswerkt, het is en blijft een zakelijke afspraak. Dus denk bewust na over jouw outfit.“
5Schrijf mee
Worden er tijdens het gesprek dingen gezegd die je graag wilt onthouden? Dan is het verstandig om pen en papier bij de hand te hebben. Als je tussendoor van scherm moet wisselen omdat je wilt typen kan dat als storend worden ervaren. Dit geldt ook voor het geluid van jouw toetsenbord als je ijverig aan het tikken bent.
Meeschrijven helpt niet alleen bij het onthouden van je vragen en het behouden van je focus. Het geeft jou een serieus en geïnteresseerd imago. Win-win!
6Dress to impress
Kleren maken de man of vrouw! Het voordeel tijdens een videogesprek: niet je hele outfit is zichtbaar. Het nadeel: niet je hele outfit is zichtbaar. Kortom, dat overhemd dat je aanhebt maakt éxtra veel impact! Hoewel je thuiswerkt, het is en blijft een zakelijke afspraak. Dus denk bewust na over jouw outfit. Wat past bij het bedrijf, waar voel jij je comfortabel en wat maakt je zelfverzekerd? Kies bewust, dan kun je nooit een verkeerde keus maken!
7Ken je mensen
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het kennen van jouw gesprekspartner is belangrijk. Je kunt jouw ‘Goedemorgen’ bekrachtigen door hierna de naam van jouw gesprekspartner te zeggen. Bekijk het LinkedIn-profiel van jouw bel afspraak en verdiep je in de ander. Wat is zijn/haar functie? Misschien heb je wel dezelfde studie gedaan? Of hebben jullie een gezamenlijke interesse of gedeelde connecties. Heb je gelijke en onderwerp om over te beginnen!
Wil jij met ons een kennismaking op afstand inplannen? Dat kan! Neem contact met ons op!