Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

Zo schrijf je een goede vacaturetekst

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • Geschreven door Neeltje Meijler
  • Neeltje Meijler
  • 4 minuten leestijd
  • 4 min

Ben jij op zoek naar een nieuwe collega? Dan is het tijd om een vacaturetekst te schrijven. Maar waar begin je? En hoe schrijf je een tekst die jouw perfecte kandidaat aanspreekt?

Tijdens deze editie van 7 vragen aan beantwoordt Werving & Selectie Consultant Karen vragen over wat een goede vacature tekst is. En wat hem zo belangrijk maakt. Omdat Karen onze opdrachtgevers helpt met het vinden van de juiste professionals, weet ze alles over het schrijven van de perfecte vacaturetekst. Wil jij weten waar je moet beginnen als je een goede vacaturetekst wilt schrijven? En waar je op moet letten? Karen vertelt het je in haar ‘7 vragen aan’. Lees je mee?

Wil jij dat wij jou helpen bij het vinden van de juiste professionals? En bij het schrijven van vacatureteksten? Neem dan contact op met Karen!

1Karen, wat maakt een goede vacaturetekst nou zo belangrijk?

“Je wilt opvallen tussen de concurrentie. Ik merk zelf sterk dat IT-professionals veel keus hebben. Je wilt dat ze voor jou kiezen en daar helpt een aantrekkelijke vacature bij. Een vacaturetekst is vaak toch het eerste wat een kandidaat van je ziet. Je visitekaartje. Een goede tekst zorgt ervoor dat je de juiste doelgroep aantrekt, waardoor je je kunt onderscheiden tussen al die andere vacatures.”

2Wat versta jij onder een goede vacaturetekst?

“Dat je meegenomen wordt in de vacature waardoor je jezelf er al ziet werken. Dat is het effect dat je wilt hebben. Toen ik destijds bij Seven Stars de vacature doorlas, kreeg ik dat gevoel. De dag werd omschreven en daardoor kon ik een voorstelling maken of ik mijn dag ook zo voor me zag. Als werkzoekende wil je gewoon graag weten hoe je toekomstige werkdag er uit gaat zien. Dus benoem dat."

3Wanneer weet je dat je een goede vacaturetekst hebt?

“Geef antwoord op de vraag: waarom kiest de doelgroep voor deze vacature en niet voor een soortgelijke vacature bij een andere organisatie? Wees onderscheidend, Echt (wat je belooft, werkt ook echt zo in de praktijk) en Doelgroepgericht. Laat de wensen en behoeften van jouw doelgroep aansluiten bij je aanbod.

Zorg dat je jouw doelgroep goed kent en bepaal wie de doelgroep is. Schets een persona. Wat hierbij helpt is om jouw ideale kandidaat te omschrijven. Wat zijn de karaktereigenschappen? Wat vindt diegene belangrijk bij een nieuwe baan? Wat zullen de wensen zijn betreft arbeidsvoorwaarden? Hoeveel jaar ervaring is hiervoor nodig? En wat zijn de diploma-eisen? Zo krijg je een beter beeld van degene die je zoekt en kun je je vacaturetekst daar op laten aansluiten!

Maak vervolgens duidelijk waarom ze voor jouw vacature zouden moeten kiezen. Én zorg dat je bent wat je aanbiedt. Laat de wensen en behoeften van de doelgroep samensmelten. Zowel functie-inhoudelijk, als qua bedrijfscultuur en salaris.

Daarnaast let ik op de Tone of Voice. De Tone of Voice gaat over wát je schrijft en over de manier waarop je het schrijft. Dit wordt jouw stem als werkgever of intermediair. Het is belangrijk dat je die Tone of Voice consequent doorvoert in al je communicatie uitingen. Zo word je herkenbaar zonder dat er per se jouw logo bij staat. Wat daarbij kan helpen is de ideale kandidaat visualiseren. Schrijf vervolgens de tekst alsof je tegen die persoon praat.”

4En wat moet je volgens jou vooral niet doen?

"Hetzelfde zeggen als je concurrenten op de arbeidsmarkt! Je wilt opvallen. En dat doe je niet als je dingen doet die iedereen al doet. Blink uit. Pronk met datgene wat deze vacature bij jouw organisatie zo anders maakt. Wat maakt de functie die je hebt open staan uniek? Waar je daarnaast voor moet waken zijn de standaard woorden die je in iedere vacature tegenkomt. Denk hierbij aan woorden als teamplayer, flexibel, affiniteit en marktconform. Kandidaten hebben dit al 1000 keer gelezen en zullen dus minder snel onder de indruk zijn van jouw vacature."

5Hoe zorg je ervoor dat de lezer zich voelt aangetrokken tot de tekst?

“Daar heeft de intro, het begin van jouw vacaturetekst, veel invloed op. Beeld je in dat je zelf een “random” vacature leest. Als die vacature weer begint met het standaard riedeltje, ben je gauw klaar met die vacature. Is het daarentegen een intro die je aandacht trekt en verrast? Dan lees je automatisch verder omdat je nieuwsgierig bent en meer wilt weten. Wist je dat mensen tegenwoordig in 6 seconde bepalen of ze een tekst verder willen lezen of wegklikken? Daarom is die intro zo belangrijk!

Naast een goede intro is het goed om te weten waarom de lezer kiest voor joúw vacature en niet voor een soortgelijke vacature van een concurrent. Om daar achter te komen kun je jezelf een aantal vragen stellen: waarom is deze functie ontstaan? Wat is het allerleukst aan deze baan? Wanneer heeft de kandidaat een leuke dag gehad? Waar wordt een kandidaat binnen deze rol blij van? En wat als je jouw droom kandidaat tegenkomt op een verjaardag? Hoe overtuig je hem/haar om te solliciteren? Vertaal de antwoorden op deze vragen naar de vacaturetekst. Dat overtuigt.”

6Wat kun je nog meer aan je tekst toevoegen zodat deze nog effectiever wordt?

"Benoem het salaris! Dit is toch wel één van de eerste dingen waar kandidaten naar kijken. Het schijnt dat in 83% van alle vacatures geen salaris wordt genoemd. De generatie van nu kijkt daar wel naar. Wat levert het hen op? Als je dat inzichtelijk maakt, blijken kandidaten eerder geneigd te klikken en te reageren. Veel van je concurrenten noemen het salaris niet. Dus onderscheid jezelf en benoem het!"

7Ten slotte, wat is jouw gouden tip voor het schrijven van een sterke vacaturetekst?

"Gebruik het Doelgroependashboard. Dit is een dashboard waarin je de functie die je open hebt staan, kunt onderzoeken op basis van data. Je kunt hier veel waardevolle informatie uithalen voor je vacaturetekst. Denk hierbij aan: wat zijn de pullfactoren voor mensen in dit beroep? Hoelang wil een kandidaat gemiddeld in de auto zitten naar zijn werk? Op welke social media kanalen zitten zij het meest? Maak hier gebruik van. Dan maak je het jezelf een stuk makkelijker!"

 

Ben je op zoek naar de beste IT-professionals? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? We helpen je graag! Meer weten? Check alles voor jou als opdrachtgever of neem dan contact op met Karen!


Deel deze update

Kennisdeling

Seven Stars Facts: terugblik 2019

Om inzicht te krijgen in wat de IT-arbeidsmarkt doet, geven we dit kwartaal een praktische update. Met cijfers over de IT-markt. En een terugblik op...

lees meer
Nieuws

Dit zijn jouw rechten als het gaat om privacy

Privacy is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Digitaal laat je regelmatig jouw persoonsgegevens achter. Die gegevens kunnen worden doorgespeeld....

lees meer
Nieuws

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken in 2020

2020 is begonnen en dat betekent dat alle eenmanszaken het nieuwe btw-nummer moeten gebruiken. Daarom hebben we een aantal praktische tips voor je...

lees meer