Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

In gesprek met ... professional Vincent Thalen

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • Geschreven door Neeltje Meijler
  • Neeltje Meijler
  • 4 minuten leestijd
  • 4 min

Als Seven Stars doen we elke dag ons best om onze opdrachtgevers te helpen. Door ze in contact te brengen met de beste professionals. Maar uiteindelijk zijn het de professionals die bij onze opdrachtgevers zitten. Zij maken dagelijks het verschil. En daarom zetten we onze zelfstandige professionals in het zonnetje. Dit keer gaan we langs bij Vincent Thalen. Vincent is freelance Infraspecialist en voert op dit moment een opdracht uit bij zorgverzekeraar Eno. Ben jij benieuwd hoe zijn reis van werknemer naar zelfstandige is verlopen? En wat hij nu precies doet? Wil jij zijn gouden tips weten? Lees dan Vincents verhaal!

Vincent, wat doe jij bij Eno?

“Ik ben Infraspecialist. Als Infraspecialist - ja het woord zegt het al - beheer je de infra in de breedste zin van het woord. Dus systeembeheer, netwerkbeheer en een stukje security. Dat doe ik inmiddels al anderhalf jaar bij Eno.”

Wat zorgde ervoor dat je als zelfstandige bent begonnen?

“Bijna 11 jaar geleden ben ik gestart als zelfstandig ondernemer. Ik had een voorloper op Office 365 ontwikkeld. Daar ben ik in 2009 officieel mee begonnen. Maar toen kwam Microsoft zelf met Office 365 voor een veel lagere prijs. Dat maakte het lastig om te concurreren. Omdat ik niet direct van mijn bedrijf kon leven, werkte ik naast mijn bedrijf als zzp’er bij mijn oude werkgever als Systeembeheerder. En toen ik er in 2012 achter kwam dat ik ermee moest stoppen omdat het financieel gewoon niet haalbaar was, kon ik bij mijn oude werkgever terecht. Dat was voor mij geen probleem want ik zat daar al goed op mijn plek. Maar het is niet zo dat ik vooraf had bedacht dat ik als zzp’er aan de slag zou gaan.”

Moet je, als je start als zelfstandige, meteen een opdracht hebben om succesvol te worden?

“Nee, niet per se. Wanneer je een goed netwerk hebt kun je daar ook veel uit halen. Mocht je die nog niet hebben, dan kun je ook kiezen om met een partij als Seven Stars samen te werken. Dan kun je eenvoudig kijken wat voor opdrachten zij hebben openstaan, waar je je vervolgens op kunt inschrijven.” 

Hoe ben jij aan nieuwe opdrachten gekomen?

“Vanuit mijn oude werkgever had ik al goed contact met Seven Stars. Dus toen het tijd was voor een nieuwe opdracht heb ik meteen met Niels gebeld. Hij dacht met me mee en zo was mijn opdracht snel gevonden. Ik heb ook wel eens gehad dat Niels me aan het einde van een klus opbelde met: ‘Joh, ik heb eigenlijk nog een andere klus, is die niet wat voor jou?’ Daardoor heb ik tot nu toe nog nooit zonder werk gezeten. Ik heb nu zo’n 6 klussen gehad waarvan de kortste een jaar duurde. En dat vind ik prettig. Dan kan ik het verschil maken. Dat is mijn grootste drijfveer. Ik stel mijn kennis en kunde ter beschikking en dan is het mooi als ik die goed kan toepassen. En doordat ik vaak wat langer bij een opdrachtgever zit, kan ik een grotere bijdrage leveren.”

"Wanneer er een moeilijkere periode is kan ik bij Seven Stars aankloppen. Er wordt met me mee gedacht en ik heb een klankbord buiten mijn persoonlijke netwerk. Door dat contact heb ik toch een streepje voor. Ze weten wie ze spreken en wat ze van me kunnen verwachten. Je kent elkaar al en er is sprake van wederzijds vertrouwen.”

Heb je geen moment van spijt dat je je vaste baan hebt ingeruild?

“Nee, geen moment. Ik vind het leuk om in verschillende organisaties rond te lopen. De vrijheid is het meer dan waard. Ik denk wel dat, vooral financieel, de voordelen niet zo groot zijn als dat veel mensen denken. Natuurlijk, ik kan een mooie lease auto rijden omdat ik zelf mijn budgetten bepaal. En als ik wil koop ik een nieuwe telefoon, maar daar staan ook andere dingen tegenover. Wanneer ik geen opdracht heb, heb ik ook geen inkomsten. Daarom houd ik 3 maanden aan inkomsten als buffer aan. Dan komt het eigenlijk altijd wel goed. Dat is ook belangrijk wanneer je als freelancer wilt starten: zorg ervoor dat je een buffer hebt.

Doordat het contact tussen mij en Seven Stars goed was, heb ik niet in de problemen gezeten tijdens de economische crisis. Ik had gewoon een opdracht. Dat was wel heel erg prettig.

Ik denk ook dat dat heel belangrijk is. Zoek een partij op waar je mee kunt sparren. Ik ken ook wel zzp’ers die eerst zakendoen met de ene club, dan weer een andere club en ga zo maar door. Als je een keer in een situatie komt dat de markt wat slechter wordt, dan merk ik dat zij minder makkelijk aan werk komen.

Wanneer er een moeilijkere periode is kan ik bij Seven Stars aankloppen. Er wordt met me mee gedacht en ik heb een klankbord buiten mijn persoonlijke netwerk. Door dat contact heb ik toch een streepje voor. Ze weten wie ze spreken en wat ze van me kunnen verwachten. Je kent elkaar al en er is sprake van wederzijds vertrouwen.”

Wat is jouw gouden tip voor startende zzp’ers?

“Durf vragen te stellen. Durf een vraag te stellen aan een club als Seven Stars, de KvK of spreek andere zzp’ers aan. Stap er naartoe als je zoiets hebt van “ik weet niet hoe ik freelancer moet worden, maar het lijkt me wel harstikke leuk.” Wees niet bang om jezelf kwetsbaar op te stellen. Ga het gesprek aan en stel je flexibel op. Dus zoek eens een ander tafeltje op dan de tafel met jouw kamergenoten. Je kunt veel uit een goed netwerk halen en dat is echt heel belangrijk. Op een gegeven moment, na een aantal klussen, kom je toch weer dezelfde mensen tegen.

Ik heb een keer een opdracht gehad waar ik werkte met een groep zzp’ers die ook via Seven Stars waren ingezet. We gaan nu maandelijks uiteten. We horen niet ergens bij en dan is het toch wel prettig als je kunt bespreken waar je tegenaan loopt en kunt praten over de gebeurtenissen in de markt.

Tenslotte denk ik dat het belangrijk is dat je je flexibel opstelt. Een extra stap wilt zetten. Dus bijvoorbeeld je telefoon opnemen in het weekend of noodwerkzaamheden uitoefenen op een moment dat je eigenlijk niet werkt. Je moet je eigen naam hoog houden. Je hebt geen andere collega’s die hieraan bijdragen. Ik vind dat extra stapje juist fijn. Want ik denk niet dat de IT ophoudt van na 17.00 uur. ”

 

Wil jij weten of werken als freelancer wat voor jou is? Of wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Check onze professional pagina of neem contact op met Dedmer.

Denk jij na het lezen van dit verhaal, dit wil ik ook? Net als Vincent jouw verhaal delen? Stuur dan een mailtje naar Neeltje.


Deel deze update

Kennisdeling

Seven Stars Facts: terugblik 2019

Om inzicht te krijgen in wat de IT-arbeidsmarkt doet, geven we dit kwartaal een praktische update. Met cijfers over de IT-markt. En een terugblik op...

lees meer
Nieuws

Dit zijn jouw rechten als het gaat om privacy

Privacy is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Digitaal laat je regelmatig jouw persoonsgegevens achter. Die gegevens kunnen worden doorgespeeld....

lees meer
Over ons

New Star: meet Martijn

Zijn eerste dag zit er alweer op! Martijn is gisteren gestart als Recruiter. En hij heeft er zin in! Want dit is zijn eerste ‘echte’ baan. “Wanneer je...

lees meer