Inloggen
menu
Fotoimpressie
Kennisdeling

Zo vergroot je de Employee Engagement

  • 27 januari 2020
  • 27-01-20
  • Geschreven door Neeltje Meijler
  • Neeltje Meijler
  • 5 minuten leestijd
  • 5 min

Het is weer tijd om 7 vragen te beantwoorden. De rubriek waar onze collega’s hun expertise in kwijt kunnen. Dit keer vertelt Werving & Selectie Consultant Martine je alles over Employee Engagement. Hoe kun jij invulling geven aan jouw eigen betrokkenheid? Maar ook: hoe kun je die betrokkenheid van je werknemers vergroten en behouden? Nieuwsgierig hoe jij hier mee aan de slag kunt? Martine vertelt het je. Lees je mee?

1 Martine, waarom is Employee Engagement nou zo belangrijk?

“Om te beginnen geloof ik dat iedereen zich graag betrokken voelt in zijn of haar werk. Je haalt er plezier uit en het voegt waarde toe aan jouw leven. We kennen volgens mij allemaal een moment dat je helemaal in je werk op kon gaan. Ook de ervaring dat jouw resultaten ertoe doen is belangrijk. Naast dat die betrokkenheid voor jezelf dus belangrijk is, blijkt dat bedrijven met betrokken collega's beter presteren, hoger scoren op klanttevredenheid, er minder mensen uitstromen en er een veiligere werkomgeving heeft.”

2Waar heb jij het dan precies over als je praat over Employee Engagement?

“Employee Engagement, of in gewoon Nederlands: medewerkerbetrokkenheid, is een 'hot topic'. Hierin komen werkgeluk en jouw bijdrage aan de organisatie bij elkaar. Het creëren van meer betrokkenheid wordt nu vaak gezien als iets dat de organisatie moet verbeteren. Ik vind dat bijzonder, want een ander kan jou niet betrokken maken. Dat doe en bepaal jij zelf. Nu vaak onbewust, maar straks hopelijk wat bewuster. Betrokkenheid gaat verder dan salaris en een auto van de zaak. Het zit in de ‘fit’ met waarden, intrinsieke motivatie en persoonlijke doelen. Voor mij is dit vooral heel bewust kiezen wat mijn doelen zijn en welke positieve impact ik wil maken. Iets waarvan ik vind dat het goed is als iedereen dat in kaart brengt.”

“Te betrokken zijn bij werk, dat niet aansluit bij je waarden en doelen, betekent vaak niet betrokken zijn bij jezelf. Eén van de redenen voor een burn-out.“

3Hoe breng je die ‘fit’ in kaart?

“Het begint met jezelf goed leren kennen. Waar hecht jij waarde aan? Wat wil jij bijdragen? Wanneer ga jij 'aan'? Dan kun je bepalen hoe je daar in jouw werk invulling aan geeft. Die invulling begint al bij het sollicitatiegesprek. Tijdens zo’n gesprek is het belangrijk om te achterhalen of de organisatiecultuur en -visie bij jou passen. Hier kun je tijdens het gesprek naar vragen, maar je kunt ook een kleine tour langs de afdeling(en) doen om zo de sfeer te ervaren. De kracht zit in weten wat jij belangrijk vindt en of de organisatie daarbij past. Daar mag je kritisch op zijn én blijven. Het is mogelijk dat wat jij belangrijk vindt met de tijd verandert. De één hecht waarde aan verbinding met collega’s en vindt dit in de vrijdagmiddagborrels terwijl de ander dat ziet als een extra sociale verplichting. Maar dat maakt je niet meer of minder betrokken. Het is belangrijk om te weten waar jij waarde aan hecht en of je dat in je huidige baan vindt.”

4Wat als je die waardes (nog) niet in je huidige baan vindt?

“Dan is de vraag welk deel van de oorzaak in jouw (werk)omgeving zit en welk deel bij jouzelf ligt. Zelf heb ik deze les op de harde manier geleerd. Te betrokken zijn bij werk, dat niet aansluit bij je waarden en doelen, betekent vaak niet betrokken zijn bij jezelf. Eén van de redenen waardoor mensen een burn-out krijgen. En een goede reden om te vertrekken. Heb je besloten om voor een nieuwe uitdaging te gaan? Ook dan zul je moeten weten hoe jij werkt. Want zo kun jij de beste keuze maken. Dus kom erachter op welke momenten jij niet krachtig bent en wat jou tegenhoudt om dat wel te kunnen zijn."

5Hoe zorg je er dan wel voor dat je krachtig bent?

“Wat daarbij kan helpen is de dag beginnen met bepalen waar vandaag jouw focus ligt. Doe je de juiste dingen? Misschien ben je soms heel hard aan het werk, maar te verdeeld en kom je daardoor niet tot resultaten. Met als gevolg frustratie en verlies van interesse. Bedenk daarom vooraf wat jij einde deze dag hebt bereikt. En hoe ziet dat eruit? Zo kun je makkelijker afleidende gedachten en taken van je af zetten en kun je volop gaan voor het doel dat voor je ligt.

Wees je ook bewust van de dingen die je kunnen afleiden. Zelf kan ik mij nog steeds verliezen in alle informatie die het internet biedt. Dan begin ik bij een artikel over het belang van organisatiecultuur en eindig ik bij de overweging of ik toch een puppy moeten adopteren en die mee te nemen naar kantoor. Een ander simpel voorbeeld is voor mij en vele anderen de after lunch dip. Wanneer ik zo’n moment opmerk, ga ik bedenken wat ik op zulke momenten kan gaan doen. Wat mij helpt is iets doen waar ik energie van krijg, zoals een gesprek bij een opdrachtgever of een tekst schrijven voor een nieuwe vacature. Dit kan ervoor zorgen dat je efficiënter wordt in de tijd die je hebt. Je hoeft dan niet hard, maar juist slim te werken. Dan maak je van jouw onproductieve moment een productief moment. Zo is de impact voor jezelf en binnen de organisatie (nóg) groter.”

We zoeken waardering vaak bij anderen en daardoor geven we veel invloed over ons geluk weg.

6Wat kan een organisatie doen om hier een positieve invloed op te hebben?

“Dat begint bij een duidelijke bijdrage en weten waar de organisatie voor staat. Zo kun jij zien of dat aansluit bij jouw waarden en doelen. Ook zijn er momenten die een belangrijke rol spelen in het bouwen van betrokkenheid. De eerste periode waarin jij in dienst treedt, is bijvoorbeeld bepalend. Hierin kan jouw nieuwe werkgever een positieve impact hebben.

Jouw komst als nieuwe collega doet iets met de teamdynamiek. De eerste weken zijn hiervoor cruciaal. Als je ergens nieuw bent heb je nog geen veilige werkomgeving. Hoe sneller je die ervaart, hoe krachtiger de betrokkenheid zal worden. Dus zorg dat er geen gedoe is met het installeren van een laptop, maar maak tijd om collega’s te leren kennen. Ook duidelijkheid in verwachtingen en communiceren hierover helpt. Dit geldt voor jou, je collega’s én manager. Zo kun je elke dag met een helder doel starten zodat je jouw resultaten (snel) kunt behalen. En dat geeft een positief gevoel.

Ook hebben afdelingen (veel) invloed op elkaar. Daar komt cultuur bij om de hoek kijken. Is er binnen jouw organisatie een roddelcultuur of hangt er een negatieve sfeer? Grote kans zoiets een negatief effect heeft op jouw ervaring van betrokkenheid. Open communicatie en leiderschap kunnen dan een positieve invloed hebben. Open communicatie draait niet alleen om het creëren van een positieve sfeer. Dat draagt ook bij aan het creëren van ruimte voor het echt oplossen van conflicten.

Tot slot zit dit ook in een stukje waardering. Want dat zoeken we, denk ik, te veel en te vaak bij anderen of bij de organisatie. Daarmee geven we veel invloed over ons geluk weg. Uiteraard is het fijn dat jouw omgeving hier positief op in kan spelen, maar het is juist de kunst om zelf te weten wanneer het goed is en wanneer jij trots bent! Kortom, betrokkenheid begint bij jezelf.”

7Kun je altijd je betrokkenheid houden?

“Ja en nee. Er zijn in mijn ogen uitzonderingen die van hun levensdoel hun werk hebben gemaakt. Maar voor het merendeel van ons is dat niet 100% in één ding te vinden. Zelf vind ik daarvoor te veel dingen interessant en belangrijk. We zijn nou eenmaal niet allemaal Steve jobs, Elon Musk of de Dalai Lama. Nu bedenk ik mij dat ook Steve Jobs bij Apple weg is geweest. Als je bent uitgegroeid binnen een organisatie, je gebracht hebt wat je te bieden hebt of de baan/opdracht niet (meer) bij jouw waarden past, kan het zijn dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. En dit hoeft niet verkeerd te zijn. Dus maak deze keuze tijdig voor al je energie op is. Steve Jobs kwam uiteindelijk sterker terug binnen Apple, misschien wel juist omdat hij weg was. Juist zo blijf je altijd betrokken bij jezelf. Daar ligt kracht. En dat is het belangrijkste.”

Heb jij vragen over Employee Engagement? Wil je hierover sparren? Of ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging waar jij je wel betrokken voelt? Neem dan contact met ons op!


Deel deze update

Over ons

New Star: meet Martijn

Zijn eerste dag zit er alweer op! Martijn is gisteren gestart als Recruiter. En hij heeft er zin in! Want dit is zijn eerste ‘echte’ baan. “Wanneer je...

lees meer
Over ons

New Star: meet Douwe

Maandag is onze nieuwe Accountmanager Douwe gestart. Douwe gaat zich focussen op ons kantoor in Amsterdam. Ideaal, want Douwe woont in Amsterdam! “Ik...

lees meer
Nieuws

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken in 2020

2020 is begonnen en dat betekent dat alle eenmanszaken het nieuwe btw-nummer moeten gebruiken. Daarom hebben we een aantal praktische tips voor je...

lees meer