7 tips voor het perfecte cv
- 1 januari 0001
- 01-01-01
- Geschreven door Richelle van Ravenzwaaij & Neeltje Meijler
- Richelle van Ravenzwaaij & Neeltje Meijler
- 4 minuten leestijd
- 4 min
Ieder kwartaal geeft een collega praktische tips. Binnen zijn of haar expertise. Zodat je de tips gelijk kunt toepassen. En dit keer zijn het tips van twee collega’s!
Ben jij op zoek naar een baan? Of naar een nieuwe opdracht? Dan wil jij jouw cv op orde hebben. Maar waar moet je op letten? Wat moet erin staan en wat juist niet? Om je een goede start te geven helpen Recruitment consultant Richelle en Content marketeer Neeltje je op weg!
Wil je dat wij je helpen bij het vinden van de perfecte baan of opdracht binnen de IT? Neem dan meteen contact op met Richelle!
1Profielfoto
Een goede profielfoto is onderdeel van jouw visitekaartje. Heb je een professionele foto? Dan geeft dat een heel andere uitstraling dan een vakantiefoto (met zonnebril) of een selfie. Kies daarom bewust jouw foto uit. Wil je jouw foto nabewerken? Dat kan! Maar zorg er wel voor dat het een natuurlijke foto blijft. En beïnvloed jouw eerste indruk op een positieve manier!
2Structuur
Om de leesbaarheid van jouw cv te vergroten is het belangrijk dat jouw cv een duidelijke structuur heeft. Die structuur draagt namelijk bij aan een goede eerste indruk! Want aan de hand van jouw cv kun jij jezelf presenteren. Precies op de manier die jij wilt. Het is spijtig, maar waar: een cv kan al snel worden weggeschoven wanneer deze niet goed leesbaar of onduidelijk is. Zorg er dus voor dat het geen rommeltje wordt en de ontvanger jouw cv makkelijk kan lezen.
Gebruik tussenkopjes om eenvoudig structuur aan jouw cv te geven. Zelf zouden we de volgende volgorde kiezen:
- Persoonlijke informatie – naam, adres, geboortedatum etc.
- Profieltekst- introduceer jezelf en je werkervaring
- Opleidingen – benoem alle opleidingen welke je hebt gevolgd. Geef duidelijk aan of je hier je diploma voor hebt behaald of niet.
- Certificaten – benoem alle behaalde certificaten
- Trainingen/Cursussen – benoem alle trainingen/cursussen die je hebt gevolgd
- Kennisoverzicht – geef een overzicht van jouw kennis weer. Zodat iedereen snel kan zien waar jij in thuis bent.
- Werkervaring – geef een compacte beschrijving van jouw werkervaring. Benoem hier in ieder geval: De periode, werkgever/opdrachtgever, functie, omschrijving en eventueel een opsomming van tools/technieken.
Ook is het verstandig om een chronologische volgorde aan te houden. Maar hoe je dat moet doen, daar is wel eens verwarring over. Wij raden je aan om jouw meest recente ervaring bovenaan te zetten. Dit geldt voor de omschrijving van jouw werkervaring, maar bijvoorbeeld ook voor jouw opleidingen en certificaten. Zorg er ook voor dat overal de juiste jaartallen benoemd staan. Onze ervaring is dat werkgevers graag inzicht hebben in wanneer jij een opleiding/certificaat hebt behaald. Zodat ze kunnen bepalen of deze kennis nog voldoende up-to-date is.
Benoem bij jouw werkervaring naast het jaartal, ook de maand waarin je gestart/gestopt bent (bijvoorbeeld: april 2016 – november 2019)
Solliciteer je op een functie/opdracht waarbij de voorkeur ligt bij een Nederlandssprekende kandidaat? Stuur dan ook een Nederlands cv op. En solliciteer je voor een Engelstalige functie? Stuur een Engelstalig cv op. Kun je gelijk laten zien dat je de taal onder de knie hebt!
3Lengte
Het is begrijpelijk dat je zoveel mogelijk wilt vertellen over jouw ervaring, maar waak er wel voor dat je cv niet te lang wordt. De maximale lengte van jouw cv kan afhankelijk zijn van de sector waarin jij werkt. Binnen de IT zien wij bijvoorbeeld vaak een wat langer cv (4 – 6 pagina’s). Daarbuiten wordt vaak tot 2 pagina’s gehanteerd.
Wat voor de ontvanger belangrijk is, is dat hij/zij in één oogopslag kan beoordelen of jij geschikt bent voor de functie. Vaak ben je namelijk niet de enige sollicitant en vindt er eerst een screening plaats door een Recruiter of Manager. Als je door die screening heen bent zullen ze zich meer gaan verdiepen in jouw cv. Onze tip daarbij is: houd het kort, maar laat zeker geen relevante informatie achter. Kijk ook wat er wordt gevraagd qua ervaring en zorg ervoor dat dit terug komt in je cv.
4Maak het persoonlijk
Een cv is een opsomming van jouw werkervaring. En is vaak het eerste dat iemand van jou ziet wanneer je ergens solliciteert. Hoe kun je er dan voor zorgen dat iemand meteen een goed beeld van jouw persoonlijkheid krijgt? Ondanks dat ze alleen nog maar een papieren cv van je hebben?
Voeg altijd een profieltekst toe aan jouw cv waarin je de lezer een kijkje in jouw leven geeft. Hier kun je jezelf introduceren, jouw relevante werkervaring benoemen en bijvoorbeeld ook aangeven wat jij leuk vindt om in je vrije tijd te doen.
Naast jouw cv schrijf je een motivatietekst ter begeleiding van het cv. Zorg ervoor dat deze motivatie aansluit op de wensen van de werkgever. Welke ervaring vragen ze? Speel hierop in! Gebruik dus geen standaard motivatie, maar maak deze persoonlijk voor de functie waarop je solliciteert.
“Wat zijn veel voorkomende fouten? CV moet eigenlijk cv zijn en opzoek moet op zoek zijn.”
5Schrijf jouw cv naar de baan/opdracht
Natuurlijk is het goed om een standaard cv te hebben, maar steek ook tijd in het aanpassen van jouw cv aan de opdracht/functie. Zorg dat in jouw cv goed naar voren komt dat je de gevraagde ervaring hebt. Vragen ze om ervaring met bepaalde tools/technieken? Maak dan concreet waar je met deze technieken hebt gewerkt.
6Check je cv
Heb jij jouw tekst geschreven en is je cv zo goed als klaar? Dan is het tijd voor een uitgebreide taalcheck. Misschien moeten sommige woorden aan elkaar geschreven worden. Of heb je cv met hoofdletters geschreven. Taalfouten kunnen een negatieve indruk achterlaten. Zonde, want je kunt ze makkelijk verhelpen. Is taal niet echt jouw ding? Zorg er dan voor dat iemand anders jouw cv checkt!
Wat zijn veel voorkomende fouten? CV moet eigenlijk cv zijn en opzoek moet op zoek zijn. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan: onzetaal.nl
7Bel erachteraan
Het kan heel waardevol zijn om na het sturen van je cv er nog even achteraan te bellen. Op deze manier kun je jezelf even kort introduceren en heeft de ontvanger van jouw cv ook gelijk een idee bij jou als persoon. Daarnaast kan dit het oordeel van de ontvanger positief beïnvloeden. Als je namelijk al een prettig gesprek met iemand hebt gehad, schuif je een cv minder snel aan de kant. Dus, als de mogelijkheid er is, altijd even bellen nadat je jouw cv hebt verzonden.
Heel veel succes met het bemachtigen van jouw droombaan! :)
Ben jij op zoek naar een opdracht of baan waar je energie van krijgt? Dan helpt Richelle je graag! Benieuwd wat zij voor jou kan betekenen? Mail Richelle op: richelle@sevenstars.nl of bel haar: 0630202705.