Inloggen
menu
Fotoimpressie
Kennisdeling

Zo creëer je succesvolle teams

  • 5 december 2019
  • 05-12-19
  • Geschreven door Neeltje Meijler
  • Neeltje Meijler
  • 3 minuten leestijd
  • 3 min

Ook deze maand stellen we 7 vragen aan één van onze experts. Zo delen we kennis. Dit keer vertelt onze Commercieel Directeur Helmer over High Performance Teams. Want wat is nou een goed werkend team? Waar leg je verantwoordelijkheden neer? En hoe pakken we dit zelf aan? Helmer vertelt je er alles over. Lees je mee?

Wil jij nog meer weten over High Performance Teams? Neem contact op met Helmer.

1Helmer, wat versta jij onder goed werkende teams?

“We hebben een grote diversiteit aan opdrachtgevers met zeer uiteenlopende vraagstukken. Bij Seven Stars werken wij in toegewijde teams voor onze opdrachtgevers. We hebben onze teams ingericht aan de hand van voor ons relevante aspecten uit verschillende methodieken (zoals Agile, HPO en DISC). Wij hebben daarbij in het bijzonder aandacht voor medewerkers, cultuur en management. Een goed werkend team, ook wel High Performance Team genoemd, resulteert voor ons in dienstverlening op maat en het overtreffen van verwachtingen van de opdrachtgever.”

2Hoe creëer je zo’n goed werkend team?

“Het is belangrijk om een divers en complementair team te hebben. Zowel qua persoonlijkheid als inhoudelijke kennis. Hierdoor is het team in staat om met alle verschillende vraagstukken om te gaan en voldoende creatieve oplossingen te genereren. Het team is hiermee flexibel en kan zo ook veel van elkaar leren.”

“Wanneer het efficiënter of effectiever is dat een ander teamlid werkzaamheden van een collega uitvoert, dan geven wij daarvoor de ruimte.“

3Hoe zijn de teamleden complementair aan elkaar?

“De teamleden hebben allen hun eigen specialisme. Per team zijn er specialisten voor contracten, financiën, recruitment en accountmanagement. Teamleden hebben daarbij hun eigen verantwoordelijkheden. Wanneer het echter efficiënter of effectiever is dat een ander teamlid werkzaamheden van een collega uitvoert, dan geven wij daarvoor de ruimte.

Het team heeft gezamenlijke doelstellingen en verantwoordelijkheden. Dit zorgt er voor dat de teamleden elkaar onderling scherp houden om de doelen te behalen. Maar ook zorgt het voor saamhorigheid.
Hiermee stimuleren we dat mensen doen wat ze leuk vinden én waar ze goed in zijn.”

We beleggen taken en verantwoordelijkheden het liefst daar waar ze horen.

4Geeft die diversiteit aan persoonlijkheden soms ook onenigheid en wrijving?

“Je weet wat ze zeggen: ‘zonder wrijving geen glans’! Natuurlijk is iedereen verschillend en zal iedereen uiteindelijk de aanpak gebruiken die het best bij hem of haar past. Maar door een omgeving te creëren waar er openheid en ruimte voor feedback en fouten is, kan er met wederzijds respect worden gediscussieerd. En daar wordt iedereen uiteindelijk beter van. Ik vind het juist mooi om te zien dat iemand die wat ‘harder’ en ‘zakelijker’ is, goede feedback geeft aan iemand die ‘socialer’ en meer op de ‘relatie’ zit en vice versa. Vaak worden er dan invalshoeken gevonden, die men individueel niet had bedacht.”

5En wat is de rol van het management binnen deze teams?

“Het management is als team verantwoordelijk voor het bewaken van het beleid, de tactische en strategische doelstellingen. Taken en verantwoordelijkheden beleggen we het liefst daar waar ze horen, namelijk bij de mensen die de werkzaamheden uitvoeren. We werken zoveel mogelijk met ‘zelfsturende’ teams. Iedere manager acteert als coach over de verschillende teams heen. Die moedigt de mensen aan en ondersteunt daar waar nodig. We helpen ze om betere prestaties te halen en prikkelen hen om hun talenten verder te ontwikkelen.”

6Hoe zorgt een team ervoor dat ze goed op elkaar zijn afgestemd?

“Door regelmatige stand-ups en retrospectives, die heel gebruikelijk zijn binnen Scrum, worden de operationele zaken onderling afgestemd. De teams zijn verantwoordelijk voor de organisatie hiervan en de lering die ze hieruit trekken. Om daarna het proces te optimaliseren. En nog meer klantwaarde te kunnen leveren. Een team bestaat uit gemiddeld 7 personen en heeft daarmee de juiste grootte. Enerzijds biedt dit de mogelijkheid om snel te kunnen schakelen en anderzijds is er de kennis en kunde om als team zelfstandig te kunnen opereren.”

7En tot slot, wat is volgens jou het belangrijkst voor een succesvol team?

“Oprechte aandacht voor elkaar. Je kunt op papier de beste, nieuwste en hipste theorie binnen je bedrijf toepassen, maar als je niet in staat bent om deze op maat te maken voor iedere medewerker, team en afdeling, dan gaat dat in mijn ogen niet werken. Wij implementeren daarom alleen de punten uit modellen die voor ons van toegevoegde waarde zijn. Maar deze zijn niet in beton gegoten. Onze aanpak ontwikkelt continu met (de talenten van) de mensen mee. Tot slot hanteer ik zelf een holistische benadering als het gaat om de mensen van mijn afdeling. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je iemand alleen goed kunt coachen als je de persoon volledig probeert te begrijpen en weet wat hem of haar drijft (ook privé).”

Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over onze High Performance Teams? Neem contact op met Helmer!


Deel deze update

Nieuws

Partner uitgelicht: Nekst IT

Ieder kwartaal gaat een Seven Stars collega met één van onze partners in gesprek. Samen met onze partners kijken we naar de invulling van een...

lees meer
Nieuws

New Star: meet Arzu

Haar eerste werkdag zit er alweer op! Want sinds gisteren is ze onderdeel van onze financiële afdeling: Arzu. Arzu gaat bij ons aan de slag als...

lees meer
Kennisdeling

Netwerken, zo doe je het

In '7 vragen aan' vertelt één van onze collega’s over zijn of haar expertise. Kennisdeling. Over ons werk en onze branche. Dit keer vertelt...

lees meer