Netwerken, zo doe je het
- 1 januari 0001
- 01-01-01
- Geschreven door Neeltje Meijler
- Neeltje Meijler
- 3 minuten leestijd
- 3 min
In '7 vragen aan' vertelt één van onze collega’s over zijn of haar expertise. Kennisdeling. Over ons werk en onze branche. Dit keer vertelt Accountmanager Sheelagh over netwerken en hoe zij relaties onderhoudt. Wat maakt dit zo belangrijk? En hoe kun je dit het beste doen? Sheelagh vertelt het je!
1Sheelagh, wat versta jij onder netwerken?
“Mensen leren kennen en ze de gelegenheid geven jou te leren kennen. Echt naar elkaar luisteren en kijken waar je elkaar kunt helpen. Het is niet alleen zenden, je moet ook openstaan voor de ander. Zo creëer je een basis van vertrouwen. En daar kun je weer verder op bouwen.
Blijkt al snel dat je niet veel voor elkaar kunt betekenen? Ook prima! Is de ander relevant voor jou? Blijf met elkaar in contact. Dat hoeft niet iedere week en ook niet iedere maand. Vaak stel ik relaties ook de vraag wat zij prettig vinden qua frequentie.”
2Waarom vind jij het onderhouden van je relaties belangrijk?
“Ik ben als accountmanager vaak commercieel bezig. Maar het is niet voor niets dat ik graag in de detachering werk: het gaat om mensen. Zowel aan de kant van de opdrachtgever, als aan de kant van professionals en partners. Geen mens is hetzelfde, ieders behoefte is anders. Dus iedere relatie is anders. Ik vind het leuk en belangrijk om dat in mijn werk te kunnen ervaren en op behoeften van opdrachtgevers en professionals te kunnen inspelen. Het zorgt voor veel leuke contacten die ik al jaren onderhoud en geeft een extra dimensie aan mijn werk.”
“'Koud’ iemand opbellen en diegene met vragen bombarderen werkt meestal averechts.“
3Wat zijn de resultaten als je relaties goed onderhoud?
“Ik merk dagelijks dat het veel makkelijker werkt als je relaties onderhoudt: je weet waar je aan toe bent met elkaar en waar je de ander voor kunt bellen. Maar ook waarvoor juist niet. Het zorgt voor korte lijnen en dat is fijn! Als je elkaar een beetje kent en in elkaar investeert, krijg je ook meer begrip voor de ander. Mocht iets anders dan gepland lopen, kun je op basis van vertrouwen altijd tot een oplossing komen. Ook al is het misschien niet altijd de leukste oplossing. Dan weet je van elkaar dat er gewerkt is aan het hoogst haalbare resultaat. Ook voor het inwinnen van informatie is het handig als je elkaar al kent. ‘Koud’ iemand opbellen en diegene met vragen bombarderen werkt meestal averechts.”
4En hoe onderhoud jij die relaties?
“Ik ga regelmatig langs voor een kop koffie of thee. Informeel met elkaar praten, maar ook zakelijk nieuws delen. Heeft iemand geen behoefte aan frequent contact, dan is dat ook oké. Ik ga mezelf niet opdringen, want daar heeft niemand wat aan. Ik vind het ook leuk af en toe iemand te verrassen met een attentie: bij een huwelijk of geboorte, maar ook als iemand me bijvoorbeeld voorstelt aan een ander waardevol contact. Of gewoon zomaar natuurlijk!”
5Hoe bereid jij je voor op een netwerkevent?
“Netwerkborrels en -events zijn vaak spannend. Dat vind ik ook nog steeds, haha. Wil jij gaan netwerken? Zorg dat je samen met iemand gaat die al een voor jou relevant netwerk heeft en jou eventueel aan bekenden kan voorstellen. Of kijk van tevoren wie er nog meer gaan (dit kan bijvoorbeeld op de site van Meetup). Kijk wie jij graag wilt ontmoeten en zoek die persoon op. Kortom: bereid je voor! Anders is de stap om zelf op vreemden af te stappen misschien wel heel groot. Daarnaast weet je dan waarschijnlijk ook niet wie voor jou wel en wie niet relevant zijn om jouw netwerk uit te breiden.”
“Wees niet bang om een beetje uit je comfort zone te stappen.“
6En dan? Wat gebeurt er na een netwerkborrel of Meetup?
“Stel, je bent op een Meetup van Seven Stars geweest en hebt daar met een paar vakgenoten kennis gemaakt. Heb je een bepaald concreet doel, bijvoorbeeld een leuke opdracht scoren bij de Belastingdienst als Java developer? Kijk dan hoe je dat doel kunt bereiken. Zoek op LinkedIn en maak een connectie met degenen die je hebt gesproken. En wil je via Seven Stars bij de Belastingdienst werken dan kun je ons ook vinden op de website. Een afspraak met onze recruiters is zo gemaakt. Ze helpen je graag verder aan een leuke nieuwe opdracht.”
7Wat is jouw gouden tip?
“Ik zou zeggen: doe vooral waar jij je prettig bij voelt. Wees jezelf! Leuk als je weet dat de ander een fanatiek voetbalfan is, maar doen alsof jij dat ook bent om iets gemeen te hebben werkt niet.
Wees ook niet bang om een beetje uit je comfort zone te stappen. Je cv sturen is een makkelijke stap. Maar wat er daarna gebeurt is wat er écht toe doet. Ben je freelancer en op zoek naar een nieuwe opdracht? Stuur dan niet alleen een nieuwe versie van je cv, maar bel ook even dat je beschikbaar bent en licht je laatste opdrachten toe. Kom langs voor een kop koffie! Na twee weken nog geen leuke klus, maar wel een interessante vacature gezien op onze site? Neem nog eens contact op. We spreken veel mensen en we proberen altijd aan iedereen te denken. Maar wanneer je proactief bent weet je zéker dat we aan je denken!
Kortom: wees proactief! LinkedIn kan ook helpen om in contact te komen en blijven met je netwerk en is ook een plek om kennis te delen.”
Nieuwsgierig wat wij doen aan relatie onderhoud? En hoe wij het contact met onze professionals onderhouden? Vraag het Sheelagh!