Inloggen
menu
Fotoimpressie
Kennisdeling

Seven Facts: Q3 2019

 • 17 oktober 2019
 • 17-10-19
 • Geschreven door Chris Hardam
 • Chris Hardam
 • 3 minuten leestijd
 • 3 min

Om inzicht te krijgen in wat de IT-arbeidsmarkt doet, geven we je ieder kwartaal een praktische update. Met cijfers over de IT-markt. Door de markt goed in de gaten te houden, weten we wat er speelt. En wat er komen gaat. In samenwerking met Jobdigger hebben we gekeken naar alle IT-vacatures die online gepubliceerd zijn*.
In september hebben we een Meetup rondom privacy en security georganiseerd. En daarom kijken we in Q3 naar security/privacy opdrachten. Maar ook zien wij een stijgende lijn in het aantal testopdrachten. En zoomen we daar tijdens deze editie van Seven Facts ook verder op in. Want wat zijn de meest gewilde rollen? En wat voor certificeringen worden er gevraagd?

We hebben voor jou een compacte infographic gemaakt. Lees je liever de uitgeschreven tekst? Die vind je onderaan de pagina!

 

Veelvoorkomende privacy/securityrollen
Wij merken dat er de laatste maanden een duidelijk toename aan privacy/security aanvragen is. Daarom hebben we de meest voorkomende rollen in van het afgelopen kwartaal in kaart gebracht.

Top 5
1 | Security Consultant
2 | Security Officer
3 | Security Engineer
4 | Cyber Security Consultant
5 | Security Analyst

We zien een duidelijke voorkeur bij opdrachtgevers voor de functietitel Security Consultant (30,9%) en Security Officer (22,8%). De functietitel Security Engineer (17,8%) maakt de top 3 compleet.
Een rol als IT Security Manager (1,7%) komt aanzienlijk minder vaak voor. Dit komt door door de zwaarte van de functie en waarschijnlijk de langere doorlooptijd van dit soort rollen, waardoor het volume van aanvragen hier beperkt in blijft.

 

“Veelvoorkomende rollen als security, privacy en test worden veel uitgevraagd in de Randstad.“

 

Organisaties met grootste behoefte aan security/privacy specialisten*
Organisaties die de meeste aanvragen op bovenstaande security en privacy gebied hebben uitgezet vallen met name onder de bankensector. Zowel de Rabobank, ABN Amro én ING zijn terug te zien.

Ook ziet de overheid de inhuur van dit soort professionals als belangrijk, aangezien er 2 gemeenten én de Belastingdienst in de lijst van veel uitvragende organisaties staat. Wat verder opvalt is dat KPN op nummer 1 staat in deze lijst. In Q3 hadden zij van alle organisaties duidelijk de meeste vraag naar security- en privacyspecialisten.

Spreiding security/privacy rollen
De afgelopen maanden werden privacy- en securityrollen het meeste aangevraagd in:

Spreiding in %

 1. Noord-Holland (30%)
 2. Zuid-Holland (25%)
 3. Utrecht (19%)
 4. Gelderland (10%)
 5. Noord-Brabant (8%)
 6. Overijssel (3%)
 7. Groningen (1%)
 8. Flevoland (1%)
 9. Limburg (1%)
 10. Zeeland (1%)
 11. Friesland (<0,5%)
 12. Drenthe (<0,5%)

De provincies met de grote steden in de Randstad vullen de top 3. De meeste aanvragen op dit gebied zien we in Noord-Holland (30%), gevolgd door Zuid-Holland (25%) en Utrecht (19%). Gelderland (waarschijnlijk door de aanwezigheid van grote organisaties zoals de Belastingdienst en bijvoorbeeld het Kadaster) volgt daarop met 10%. De top 5 wordt compleet gemaakt door Noord Brabant, verantwoordelijk voor 8% van de totale vraag in Q3. De overige 7(!) provincies vertegenwoordigen gezamenlijk slechts nog de overige 8%.

Veel gevraagde security/privacycertificaten

We hebben voor jou een lijstje gemaakt met de meest gewaardeerde certificaten als het gaat security en privacy. Zo kun je jezelf zo interessant mogelijk maken voor opdrachtgevers!
Hiervoor hebben we onder andere gekeken naar het totaal aantal IT-vacatures, omdat certificaten als deze niet alleen in IT security/privacy rollen terugkomen, maar er óók in andere IT-rollen steeds vaker om deze papieren wordt gevraagd!

Top 5
1 | Certified Information Systems Security Professional (CISSP)
2 | Certified Information Security Manager (CISM)
3 | Certified Information Systems Auditor (CISA)
4 | Certified Ethical Hacker (CEH)
5 | Certified Cloud Security Professional (CCSP)

Mocht je als IT’er iets in het security vakgebied willen gaan doen, zul je er goed aan doen om in ieder geval jouw CISSP certificering binnen te halen, aangezien maar liefst 38,8% van het totaal aantal IT vacatures in Q3 2019 vraagt om deze certificering. De -meer op management gerichte- CISM certificering wordt ook vaak uitgevraagd. In maar liefst 22,2% van het totaal aantal aanvragen. Certified Information Systems Auditor (CISA) certificering maakt de top 3 compleet, die nog in 15,7% van de aanvragen terugkomt. Ethical hacking wordt ook steeds populairder in dit vakgebied, zeker 10,6% van de aanvragen noemt dit als een gewenst certificaat. Onderaan de top 5 vinden we een certificaat gericht op security in de cloud, het CCSP certificaat wordt in 5,5% van het totaal aantal aanvragen genoemd.

Veelvoorkomende testrollen
In de top 5 van meest uitgevraagde testspecialisten in de IT staat Test Automation Engineer met grote afstand op plaats 1 met maar liefst 28,7%. Op vrij grote afstand volgen vervolgens de functies Software Test Engineer met 13,8%, Testspecialist en Testanalist (beide 9,8%) en Softwaretester (9,7%).
Zeker gezien het feit dat er in geen van deze functies is uitgesloten dat er een mate van testautomatisering plaatsvindt, is het des te opvallender dat de specifieke titel van Test Automation Engineer zó vaak terugkomt in onze analyse. Een functie als performancetester is overigens, met slechts een aandeel van 3% van het totaal aantal testaanvragen aanzienlijk minder in trek gebleken.

Spreiding testrollen
De afgelopen maanden werden testrollen het meeste aangevraagd in:

 1. Utrecht (19%)
 2. Zuid-Holland (19%)
 3. Noord-Holland (18%)
 4. Noord-Brabant (16%)
 5. Gelderland (12%)
 6. Overijssel (5%)
 7. Limburg (3%)
 8. Friesland (3%)
 9. Drenthe (2%)
 10. Groningen (2%)
 11. Flevoland (<0,5%)
 12. Zeeland (<0,5)

Alhoewel de volgorde in de top 3 verschilt, is ook hier de Randstad de voornaamste plek voor testers. Met een gedeelde eerste plek voor Utrecht en Zuid-Holland (19% van het totaal aantal testaanvragen) en een derde plek voor Noord-Holland (18%) zijn ook hier de grotere steden goed vertegenwoordigd. 

Ingezoomd op steden is de top 5 voor dit soort aanvragen:
1 | Amsterdam
2 | Utrecht
3 | Eindhoven
4 | Den Haag
5 | Apeldoorn 

Veel gevraagde testcertificaten
De markt van testaanvragen lijkt in Q3 voornamelijk verdeeld te zijn tussen TMAP- en ISQTB-certificaten. Wanneer wij kijken naar het aantal keer dat beide voorkomen in functieomschrijvingen bij aanvragen voor testfuncties, zien we dat de verschillende TMAP certificaten domineren ten opzichte van ISQTB, al scheelt het niet veel. TMAP-certificaten komen terug in 42,2% van de testaanvragen, terwijl er om verschillende ISQTB-certificaten in 37,4% van de gevallen wordt gevraagd.

 

We zien je graag het volgende kwartaal terug. Met nieuwe cijfers. En nieuwe bijzonderheden! Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met onze recruitment consultant Chris Hardam.

*Disclaimer: Cijfers voor fact #2 zijn gecorrigeerd om alleen directe eindklanten weer te geven. Intermediairs die namens andere organisaties privacy en security aanvragen uitzetten zijn zodoende uit de resultaten verwijderd.


Deel deze update

Kennisdeling

7 vragen aan Niels over StarTime

Iedere maand laten we een van onze collega’s aan het woord. Met een onderwerp waar hij/zij alles over weet. Binnen onze branche. Deze keer vertelt...

lees meer
Nieuws

Partner uitgelicht: Squerist, Veenendaal

Ieder kwartaal gaat een Seven Stars collega met een partner in gesprek over onze samenwerking. Deze keer hebben we een volle tafel en spreken onze...

lees meer
Kennisdeling

7 tips voor meer geluk in je werk

Ieder kwartaal geeft één van onze collega’s tips. Binnen zijn of haar expertise. Deze keer helpt onze Spark Manager Tristan (afgestudeerd Arbeids- en...

lees meer