Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

7 tips voor meer geluk in je werk

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • Geschreven door Tristan Nijboer
  • Tristan Nijboer
  • 5 minuten leestijd
  • 5 min

Ieder kwartaal geeft één van onze collega’s tips. Binnen zijn of haar expertise. Deze keer helpt onze Spark Manager Tristan (afgestudeerd Arbeids- en Organisatiepsycholoog) jou met 7 tips voor meer werkgeluk!

Het is de week van het werkgeluk. Tijdens deze week zijn organisaties steeds vaker bewust bezig met het welzijn en geluk van hun medewerkers. Want gelukkige medewerkers lijken productiever, creatiever en minder vaak ziek dan hun minder gelukkige collega’s. Mooi voor de organisatie, maar jij als medewerker wil natuurlijk ook gewoon gelukkig zijn in je werk. Voor een deel bepaalt ons werk onze identiteit en ons zelfbeeld. En we brengen veel tijd door op ons werk. Dus dan kun je maar beter zorgen dat je gelukkig bent. Toch?

En zorgen dat je gelukkig bent, dat kan! Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 40% van je werkgeluk door jouzelf bepaald wordt. Andere factoren zijn je genen (50%) en de omstandigheden (10%). Je hebt het dus voor een groot deel zelf in de hand. Wil je weten hoe jij kunt zorgen voor meer geluk in je werk? Check dan snel deze 7 tips!  

1Get things done!

“Dingen afronden geeft voldoening. Ben je succesvol? Deel en vier dat! Succesvol zijn en presteren zorgt voor meer geluk. Idealiter passen je uitdagingen precies bij jouw niveau en competenties. Dan ervaar je flow en dat draagt bij aan je werkgeluk.

Jammer genoeg kent bijna elke baan wel wat rotklusjes. Helaas, maar dat hoort er bij. Zelf begin ik mijn dag rond 8:00 uur meestal met wat kleine dingen waar ik minder blij van wordt. Dat is voor mij het beste moment, want dan start je de dag met een overwinning en kijk je ook niet de hele dag op tegen dat lastige telefoontje of saaie uitzoekklusje.”

Bijna niemand wordt blij van alleen maar doen wat ons gezegd wordt .

2Ontwikkel je!

“Zoals ik hierboven al zei, is het perfect als jouw uitdagingen precies aansluiten bij jouw niveau. Maar bijna niemand vindt het leuk als die uitdagingen niet veranderen en je steeds hetzelfde doet. Zorg daarom dat je je ontwikkelt, dan kun je grotere uitdagingen aan. Volg opleidingen. Vraag feedback. Zoek een mentor en vraag coaching. Zorg voor uitdaging. Maar wees ook nú gelukkig en wees blij met waar je op dit moment staat. Je weet namelijk nooit of je in de toekomst (bijvoorbeeld bij een promotie) wel echt gelukkiger bent.”

3Wees autonoom!

“We willen graag vrij zijn in hoe we dingen doen en onafhankelijkheid voelen. Bijna niemand wordt blij van alleen maar doen wat ons gezegd wordt. Wordt dat bij jouw werkgever wel verwacht? Ga dan in gesprek over autonomie! Wat maakt het dat jouw werkgever jou die ruimte niet geeft? Vraag door. En zorg dat je vertrouwen geeft en krijgt. Zelf ervaar ik enorm veel autonomie. Ik heb vrijheid in mijn werktijden en deel zelf mijn eigen agenda in. Ik spar met anderen over wat belangrijke doelen in mijn werk zijn, maar ik bepaal zelf hoe ik mijn werk doe. Heerlijk!”

4Zoek verbinding!

“Zorg voor goede sociale relaties op je werk. Mensen zijn sociale wezens en we hebben behoefte aan sociaal contact. Hoewel sommige mensen graag alleen werken, wordt bijna iedereen gelukkiger wanneer ze verbonden zijn met collega’s. Je betrokken en verbonden voelen met collega’s is een belangrijke voorspeller van werkgeluk. We zijn graag onderdeel van een groep. Sociale relaties en steun hebben sowieso een positieve invloed op ons welzijn, dus zorg dat je je omringt met mensen met wie je je verbonden voelt. Ik kan oprecht zeggen dat een aantal van mijn collega’s inmiddels vrienden zijn. Mensen bij wie ik terecht kan en voor wie ik graag klaar sta.

Over het algemeen vinden we mensen die veel op ons lijken leuker, dus zoek gelijkgestemden. Maar pas hierbij natuurlijk wel op dat je niet in een sociale bubbel terechtkomt!”

“Pak genoeg tijd voor andere belangrijke dingen waar je energie van krijgt!"

5Weet wat jij belangrijk vindt!

“Waar krijg jij nou écht energie van? We worden gelukkig als ons werk betekenis heeft. Veel mensen willen zinvol werk. En willen de wereld een stukje beter maken en anderen helpen. Past wat jij belangrijk vindt bij wat jouw organisatie doet? Top! Is dat niet het geval? Kijk dan of er wel ruimte is binnen jouw baan om meer te werken aan wat jij betekenisvol vindt. Kan dat niet? Probeer dan niet van een 4 een 6 te maken. Ga op zoek naar een plek waar je meer aansluiting vindt! Stel het niet uit en durf een stap te maken. Veel medewerkers kennen naar mijn mening een soort misplaatste loyaliteit naar werkgevers en blijven daarom te lang hangen. Uiteindelijk is een arbeidscontract slechts een zakelijke overeenkomst, maak het niet zwaarder dan dat!”

6Vind de balans!

“Zorg voor een werk-privé balans die bij jou past. Uiteindelijk is werk maar werk en ben jij veel meer dan alleen je werk. Dus pak genoeg tijd voor andere belangrijke dingen waar je energie van krijgt! Sommige mensen houden werk en privé graag gescheiden. Dat is prima! Zelf merk ik dat ik het prettig vind dat werk en privé meer door elkaar heen loopt. Overdag even een wasje draaien of even een serie kijken als ik thuiswerk. Of ik ga om 3 uur weg van kantoor omdat ik naar de sportschool wil. In de avonduren klap ik dan rustig nog even mijn laptop open thuis. Geen probleem.

Werk je regelmatig thuis? Doe dat dan bij voorkeur wel in een apart kantoor en niet op de bank. Dan kun je je focussen en dan is het voor jou (en de mensen met wie je samenleeft) duidelijk wanneer je aan het werk bent en wanneer niet.”

7Wees vitaal!

“Cliché, maar een fitte geest in een fit lichaam werkt. Investeer dus in je vitaliteit. Ga wandelen tijdens de pauze of pak eens de fiets naar je werk. Haal zelf je koffie zodat je even beweegt. Het is sowieso belangrijk om met regelmaat een pauze van een paar minuten te pakken. Je kunt niet 8 uur lang ‘aan staan’. Door je afleiding zelf te reguleren en steeds korte tijd hard te knallen, blijft je energielevel op peil. En kun je in je flow komen. Zelf probeer ik mindfull te werken, waardoor ik in die periode met mijn hele hebben en houden gefocust bezig ben met 1 taak. Een lastige uitdaging, maar heel fijn en efficiënt als het lukt!

En wat betreft beweging op kantoor: elke dag lunch ik wandelend. Even een rondje langs de Zwolse gracht of door een park. Dan is mijn hoofd weer leeg als ik terug ben op kantoor. En vergaderen doen we bij Seven Stars ook steeds vaker wandelend. Heerlijk is dat! Ik merk namelijk dat ik betere ideeën krijg als ik even van mijn werkplek ben. En zo heb ik meteen mijn dagelijkse beweging te pakken!”

 

Locus of control

“Denk jij nou: ‘mooi verhaal, maar ik heb hier allemaal niet zoveel invloed op?’ Dat heeft waarschijnlijk te maken met de mate waarin jij de oorzaken van wat jou overkomt bij jezelf of juist buiten jezelf zoekt. In de psychologie noemen we dat locus of control. Zelf heb ik een sterke interne locus of control, wat betekent dat ik geloof dat ik mijn eigen leven bepaal. Mensen met een externe locus of control geloven juist meer dat het leven wordt bepaald door externe factoren, zoals bijvoorbeeld de omgeving, andere mensen of het lot.

Jouw locus of control is een onderdeel van je persoonlijkheid en er is geen goed of fout. Bedenk alleen dat wanneer het om werkgeluk gaat, dit voor 40% door jou zelf bepaald wordt en slecht 10% door de omstandigheden! Fijne werkdag!”

 

Wil jij werken bij een bedrijf dat werkgeluk hoog op de agenda heeft staan? Check onze vacatures! Wil je meer weten over werkgeluk? Neem dan contact op met Tristan!

 


Deel deze update

Kennisdeling

Effectief werven, zo doe je het!

Elke maand stellen we 7 vragen aan een collega over een specifiek onderwerp. Kennisdeling. Binnen onze branche. De collega vertelt over zijn of haar...

lees meer
Over ons

New Star: meet Simon

Het was een drukke transferzomer voor Seven Stars. De één na de andere ‘new star’ kwam ons team versterken. Zo ook afgelopen maandag: de eerste...

lees meer
Kennisdeling

"Opdrachtgever, kijk naar je inhuurbeleid!"

Ook deze maand stellen we 7 vragen aan één van onze experts. Deze keer spreken we met Mike, onze Financieel directeur. Naast dat hij een held is met...

lees meer