Inloggen
menu
Fotoimpressie
Kennisdeling

Seven Facts: Q2 2019

 • 28 augustus 2019
 • 28-08-19
 • Geschreven door Chris Hardam
 • Chris Hardam
 • 5 minuten leestijd
 • 5 min

Wat doet de IT-arbeidsmarkt? We geven je elk kwartaal een praktische update. Met cijfers over de IT-markt. Door de markt goed in de gaten te houden, weten we wat er speelt. En wat er komen gaat. In samenwerking met Jobdigger hebben we gekeken naar alle IT-vacatures die online gepubliceerd zijn*. Wij brengen de trends in kaart. Vandaag kijken we naar Q2 2019. En vergelijken we onder andere vaste- en interim dienstverbanden. En nemen we de wereld van Software Development onder de loep! Geen zin om te lezen? Bekijk dan de infographic onderaan deze pagina!

Vast versus interim

Wij richten ons, naast interim opdrachten, ook op de werving en selectie van medewerkers voor vaste dienstverbanden bij onze opdrachtgevers. Het is daarom interessant om beide naast elkaar te leggen en te bekijken wat er in 2 jaar is veranderd.

1Aanbod vast vs. interim 

Wanneer we naar vaste dienstverbanden kijken, zien we dat het aantal openstaande vacatures een piek beleefde in het 2e kwartaal van 2017. Waarbij ruim 24.000 vaste ICT-banen online werden aangeboden. Ten opzichte van deze piek is het aantal met maar liefst -34,26% gedaald tot een kleine 16.000 openstaande vaste rollen. In Q1 2019 kende het zelfs een ‘all time low’ van minder dan 14.000 openstaande rollen. Daarom is er inmiddels weer een groei waarneembaar van +14,97% tussen Q1 en Q2 van dit jaar.

Bij de interim ICT-vacatures zien we vooral dat 2018 een enorm aanbod kende van openstaande opdrachten. Met als piek ruim 13.700 opdrachten in Q1 van dat jaar. In een jaar tijd daalde het aantal vacatures weer flink (-33,6%), naar +/- 9.100 openstaande ICT-opdrachten in Q2 van 2019. Daarmee is het aantal openstaande rollen nu -11,63% lager dan 2 jaar eerder. Tussen Q1 en Q2 van 2019 valt juist op dat het aantal openstaande interim klussen nagenoeg gelijk is gebleven.

2 Grootste daler / stijger, vast vs. interim

Welke rollen zijn in trek? Welke opdrachten zie je de afgelopen tijd juist minder? We kijken naar de hardste stijgers en grootste dalers in zowel vaste als interim dienstverbanden.

Bij vaste dienstverbanden zien we de grootste (noemenswaardige) daling in de categorie netwerkspecialisten (netwerkspecialisten, -engineers en -architecten). Een daling van -12.73% tussen Q1 en Q2 2019. Er wordt vaker gezocht naar applicatieontwikkelaars (.NET, JAVA, PHP) voor een vast dienstverband, met een forse stijging van +26,63% tussen Q1 en Q2 2019.

Bij interim klussen zien we tussen Q1 en Q2 een grote daling van -23,67% in de vraag naar softwareontwikkelaars in de machinebesturing en industriële automatisering (Embedded Engineer, Engineer industriële automatisering, PLC Engineer). In tegenstelling tot bij vaste dienstverbanden is de vraag naar netwerkspecialisten juist de grootste stijger. Met een toename van +35,38%. Beweegt dit van vast naar interim?

3Gemiddelde invultijd vacatures, vast vs. interim

Hoe snel moet je handelen je wanneer jij jouw ideale klus voorbij ziet komen? Het is belangrijk om te weten wat de gemiddelde tijd is dat vacatures online openstaan. Met andere woorden: Hoe lang heb je?

Wanneer we kijken naar vaste functies, zien we dat deze gemiddeld 40 dagen online staan in 2017 en 2018. In Q1 en Q2 van 2019 is dit gemiddeld 30 dagen is. Bij interim opdrachten is de trend niet anders. In 2017 en 2018 stonden opdrachten gemiddeld ruim 19 dagen online. In 2019 is dit gedaald naar slechts 16 dagen.

Voor beide vacaturevormen geldt dus hetzelfde: je moet er steeds sneller bij zijn voor de ideale klus!

4Gewenste softskills in vacatures, vast vs. interim

Wij richten ons, naast de inhoudelijke match op ervaring en expertise, ook op de match tussen de persoon en de organisatie. Het is daarom interessant om te kijken welke persoonlijke vaardigheden (soft-skills) worden gewaardeerd door opdrachtgevers uit de IT-markt. Wanneer we kijken naar gewenste soft-skills voor vaste functies zien we dat ‘zelfstandigheid’ het vaakst (+/- 4500 keer) wordt gevraagd, gevolgd door ‘flexibiliteit’ ( +/- 4300 keer) en ‘communicatief’ (+/- 3300 keer). De top 5 wordt gecompleteerd door ‘teamspeler’, ‘teamwork’ en ‘klantgerichtheid’.


Gevraagde softskills voor vaste dienstverbanden in Q2 2019

 1. Zelfstandig (+/- 4500 x)
 2. Flexibel (+/- 4300 x)
 3. Communicatief (+/- 3300 x)
 4. Teamspeler, Team player of teamwork (+/- 2000 x)
 5. Klantgericht (+/- 1700 x)

Opvallend is dat de top 3 gevraagde soft-skills er bij interim opdrachten hetzelfde uit ziet als bij vaste functies. Ook hier wordt ‘zelfstandigheid’ het vaakst (+/- 2300 keer) gevraagd, gevolgd door flexibiliteit ( +/- 1900 keer) en communicatieve vaardigheden (+/- 1700 keer). Wel wordt er bij interim professionals relatief gezien meer gezocht naar klantgerichtheid en lijkt ook een proactieve instelling van groter belang dan voor vaste functies. De data lijkt te tonen dat er voor vaste functies meer waarde wordt gehecht aan teamplayer-vaardigheden.

 

Gevraagde soft-skills voor interim dienstverbanden in Q2 2019

 1. Zelfstandig (+/- 2300 x)
 2. Flexibel (+/- 1900 x)
 3. Communicatief (+/- 1700 x)
 4. Klantgericht (+/- 1100 x)
 5. Proactief (+/- 900 x)

Verhoudingen binnen de Software development wereld

5Java / .NET verhouding aantal vacatures 

Het zal ontwikkelaars zélf en andere ICT’ers niet zijn ontgaan: de development-wereld lijkt in tweeën te zijn gesplitst, met enerzijds Java en anderzijds .NET. Dit zien wij bij Seven Stars ook terug in de aanvragen die wij dagelijks van verschillende klanten mogen ontvangen. Hoe lag de verhouding nou echt in het afgelopen kwartaal? Ook interessant, hoe zit het met uitdager Python?

Wanneer we kijken naar het aantal keer dat Java en .NET terug zijn gekomen in functietitels, valt op dat .NET de duidelijke winnaar is. Meer dan 2900 keer werd er om een vorm van .NET expertise gevraagd, waarmee het de vraag naar Java professionals in de afgelopen maanden (+/- 1900 keer) ruimschoots voor bleef.

De vraag naar Python-expertise bleek naar verhouding, met minder dan 200 vermeldingen in functietitels nagenoeg verwaarloosbaar ten opzichte van bovengenoemde talen.

6Spreiding Java / .NET vacatures

We hebben niet alleen gekeken naar de frequentie waarmee respectievelijke Java en .NET terugkwamen in functietitels, maar brachten in samenwerking met Jobdigger ook de spreiding van deze twee talen in kaart.

Tussen beide was een duidelijk verschil zichtbaar in de mate waarin er per provincie gevraagd werd naar de desbetreffende expertise. Wanneer we allereerst kijken naar .NET, zien we dat veruit de meeste .NET expertise wordt gevraagd in Zuid-Holland (+/- 770 keer), gevolgd door Utrecht (+/- 510 keer), Noord Brabant (+/- 450 keer) en Noord Holland (+/- 450 keer).

Als we daaropvolgend kijken naar de spreiding van de vraag om Java expertise, zien wij een duidelijk ander beeld. In Gelderland bleek in Q2 2019 de grootste behoefte aan Java expertise met ongeveer 400 vermeldingen in functietitels van vacatures. Dit werd gevolgd door Noord-Holland (+/- 360 keer), Utrecht (+/- 340 keer) en Zuid Holland (+/- 330 keer).

Als visuele aanvulling hierop is in de infographic (onderaan deze pagina) overzichtelijk per provincie weergegeven welke programmeertaal het meest populair is.

7Onderscheid Java / .NET per branche

Na de verhouding tussen de vraag naar Java en .NET expertise en hun spreiding te hebben weergegeven, resteerde ons nog één vraag: Is er een duidelijk verschil tussen de verschillende branches, wanneer we kijken naar de mate waarin zij vragen om Java, dan wel .NET expertise?

Als we alleen kijken naar Q2 van 2019, krijgen we te lage aantallen, wat een minder representatief beeld oplevert. Daarom hebben we voor deze statistiek gegevens verzameld over de periode over de periode Q2 2018 – Q2 2019.

Er blijkt een duidelijk onderscheid te zijn tussen de branches op dit gebied. Duidelijk is dat overheidsorganisaties, organisaties in het openbaar bestuur en financiële instellingen zoals banken voornamelijk kiezen voor Java. Daar tegenover staan de onderwijs-, gezondheidszorg- en welzijnsbranche, die allen voornamelijk de keuze maken om hun ICT omgeving in te richten met .NET programmatuur.

 

We zien je graag het volgende kwartaal terug. Met nieuwe cijfers. En nieuwe bijzonderheden! Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met onze recruitment consultant Chris Hardam.

 

*Disclaimer: Deze editie van Seven Facts wordt gebaseerd op vacaturedata waarin expliciet vermeld staat of het een zzp/interim klus of een vast dienstverband betreft. Mogelijk worden er opdrachten/vacatures aangeboden in de markt, waarbij niet expliciet wordt vermeld of het gaat om een ZZP/interim opdracht of een vast dienstverband. Het is daarom mogelijk dat niet alle openstaande vacatures meegenomen worden in de analyse.  

 

Infographic 7 Facts:


Deel deze update

Kennisdeling

"Opdrachtgever, kijk naar je inhuurbeleid!"

Ook deze maand stellen we 7 vragen aan één van onze experts. Deze keer spreken we met Mike, onze Financieel directeur. Naast dat hij een held is met...

lees meer
Over ons

New Star: meet Karen

Haar eerste werkdag zit er alweer bijna op! Met haar brede interesse komt Karen ons team versterken. Want haar achtergrond in officemanagement heeft...

lees meer
Events

Seven Stars Shares: Security, Better safe than sorry

Op woensdag 25 september organiseren wij een nieuwe editie van Seven Stars Shares: dé meet-up voor en door ambitieuze IT-professionals. Het onderwerp...

lees meer