Fotoimpressie
Fotoimpressie
Kennisdeling

Seven Facts: Q1 2019

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • Geschreven door Chris Hardam
  • Chris Hardam
  • 2 minuten leestijd
  • 2 min

Om inzicht te krijgen in wat de IT-arbeidsmarkt doet, geven we vanaf nu elk kwartaal een praktische update. Met cijfers over de IT-markt. Door de markt goed in de gaten te houden, weten we wat er speelt. En wat er komen gaat. We herkennen trends om zo onze opdrachtgevers en professionals beter te kunnen helpen. En zodat jij als professional weet welke expertise ‘hot’ is. In samenwerking met Jobdigger hebben we trends in kaart gebracht, door te kijken naar alle IT-vacatures die in het eerste kwartaal van 2019 online gepubliceerd zijn. Onze belangrijkste bevindingen delen we met je. Geen zin om te lezen? Bekijk dan de infographic.

Landelijk aanbod IT vacatures daalt in Q1 2019
Zoals verwacht, liggen er in de huidige markt volop kansen voor IT’ers. Zo stonden er in het eerste kwartaal van 2019 een kleine 60.000 IT-vacatures open voor specialisten op het gebied van informatie- en communicatietechnologie en technici op het gebied van informatie en communicatie. Dit betrof zowel vaste functies als interim opdrachten. Toch was het aantal vacatures in Q1 aanzienlijk minder dan in het laatste kwartaal van 2018: een daling van maar liefst 11,6%. We zijn benieuwd of deze trend zich voortzet of dat deze daling eenmalig is.

We zijn benieuwd of deze trend zich voortzet of dat de daling in IT-vacatures eenmalig is.

IT-vacatures per provincie
In ons contact met partners, professionals én opdrachtgevers, merken wij dat de indruk is dat kansen in de IT zich met name bevinden in het westen van Nederland. Uit onze analyse blijkt dat zij daar gelijk in hebben. Want hoewel er ook in het noorden en oosten van het land veel IT-vacatures open stonden, was dit relatief gezien weinig in vergelijking met de randstad. De meeste vacatures werden gepubliceerd in Zuid-Holland (22% van het landelijke aantal IT-vacatures) en Noord-Holland (21%). Op gepaste afstand volgen Utrecht (18%), Noord-Brabant (14%) en Gelderland (11%). De rest van de vacatures is verdeeld onder de zeven overgebleven provincies. Niet gek dus, dat wij onze pijlen nu ook richten op het westen van ons land!

Top vacatures
Voor jou als professional of opdrachtgever is het natuurlijk handig om te weten welke functies veel gevraagd worden. In Q1 verschilde de gevraagde expertise sterk per opleidingsniveau. Op wo-niveau waren de meest gevraagde profielen Java developers , IT contultants en Enterprise architecten. Hbo’ers werden met name gevraagd voor functies als software developer (.NET, Java en PHP).  Op mbo-niveau werden er in Q1 met name functies gepubliceerd op het gebied van support.

Het valt op dat, in tegenstelling tot de landelijke daling van IT vacatures, de vraag naar expertise op het gebied van ‘Big Data’ iets is toegenomen.

Populaire termen
Er is bijna geen enkele branche die zó snel verandert als de IT. Samen met Jobdigger hebben we een aantal ‘future proof’ expertises in kaart gebracht. Hierbij is gekeken naar hoe vaak de termen ‘Mobile Development’, ‘Cloud’, ‘Machine Learning’, ‘Big Data’ en ‘Artificial Intelligence’ zijn voorgekomen in aanvragen/vacatures in de markt.

Er zijn duidelijk een aantal koplopers. Zo komen de termen ‘testautomatisering’, ‘Big Data’, en in het bijzonder ‘Cloud’ vaak terug in de openstaande vacatures. De kans is daarom groot dat je één van deze termen al bent tegenkomen of binnenkort tegenkomt. Het valt daarbij op dat, in tegenstelling tot de landelijke daling van IT vacatures van 11,6%, de vraag naar expertise op het gebied van ‘Big Data’ zelfs iets is toegenomen (+0,33%). Ook de vraag naar ‘Cloud’ experts is relatief robuust. De vraag hiernaar is nauwelijks gedaald (-1,58%.)

Andere expertisegebieden kennen juist een sterke daling. Zowel Machine Learning (-31,4%) als Mobile Development (-41,8%) komen fors minder voor in vacatureteksten dan in laatste kwartaal van 2018. Wat betreft vacatures op het gebied van Mobile Development, is deze dalende trend al langer aan de gang. Bij Machine Learning is het voor het eerst dat de vraag afneemt. Misschien een incident? Interessant om in te gaten te houden!

Conclusie: het landelijke aantal IT-vacatures daalt. De meeste vacatures zijn in de randstad. Cloud Expertise is populair. En ‘Big Data’ komt in steeds meer vacatures voor. Wij zouden zeggen: doe er je voordeel mee!

We zien je graag het volgende kwartaal terug. Met nieuwe cijfers. En nieuwe bijzonderheden! Wil je meer weten? Neem contact op met onze recruitment consultant Chris Hardam.

 

Infographic 7 Facts:


Deel deze update

Kennisdeling

7 tips voor een sterke online personal branding

Ieder kwartaal geeft één van onze collega’s tips. Binnen zijn of haar expertise. Deze keer helpt Amarins jou met een sterke online personal branding!...

lees meer
Nieuws

Zilver tijdens de Dutch Interactive Awards

Feest! Genomineerd in een categorie met gevestigde merken. Maar toch zijn wij, samen met Triggerfish , met de Zilveren Award binnen de categorie...

lees meer
Nieuws

Seven Stars preferred supplier bij Rijkswaterstaat

Opnieuw kiest een grote overheidsorganisatie voor Seven Stars als leverancier van IT-specialisten. Nadat eerder dit jaar de RDW, IND, DT&V en het COA...

lees meer