Fotoimpressie
Fotoimpressie
Nieuws

Hoe gaat het nu met de Wet DBA?

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • 1 minuut leestijd
  • 1 min

Het kabinet is bezig met een permanente oplossing voor de Wet DBA, welke 1 januari 2020 gepresenteerd moet worden. De weg hiernaartoe blijkt lastiger te zijn dan het kabinet had verwacht. Onze financieel directeur Mike Verheijen las afgelopen week een interessant artikel. Johan Leupen van het Financieel Dagblad publiceerde vorige week een artikel die we graag met jullie willen delen.

“Het kabinetsplan voor nieuwe zzp-wetgeving is een stuk lastiger uitvoerbaar dan aanvankelijk gedacht, erkennen minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en staatssecretaris Menno Snel (Financiën). Niettemin blijft de voorgenomen ingangsdatum van 1 januari 2020 overeind, verzekerden zij maandag aan enkele tientallen zelfstandigen en hun opdrachtgevers. Deze 'veldpartijen' waren - al voor een tweede maal - uitgenodigd om mee te denken.

Het doel blijft de zzp'ers en hun opdrachtgevers meer zekerheden te bieden, en voor eens en voor altijd duidelijk te maken wie zich zelfstandig ondernemer mag noemen en wie niet. Maar of dat precies kan zoals is beschreven in het regeerakkoord van oktober 2017 valt te bezien, bleek maandag. De Nederlandse plannen om laagbetaalde zzp'ers te beschermen met een tariefbodem stroken mogelijk niet met EU-wetgeving, aldus topambtenaar Martin Flier van Sociale Zaken.

Europees recht
Voor het zomerreces had Koolmees al aan de Kamer gemeld dat de Europese rechter zo'n minimumtarief kan zien als beperking van het vrije verkeer van diensten. Ook het voornemen om zzp'ers boven een bepaald uurtarief meer vrijheid te geven blijkt lastig in Europees verband. 'Dit is een zeer complex dossier, op fiscaal gebied, op juridische gebied, en we lopen aan tegen het Europees recht', zei Koolmees maandag.

Het kabinet stuit ook op problemen in de handhaving. Want hoe moet de Belastingdienst toetsen wat er allemaal inbegrepen is in de uurtarieven van zzp'ers?

'Hoe meer denkkracht wij erop zetten, hoe ingewikkelder het wordt', aldus staatssecretaris Snel. Hij meent echter nog steeds dat het voor zzp'ers mogelijk zal zijn echte zekerheid te krijgen door enkele tientallen vragen via een webmodule te beantwoorden. Het kabinet belooft per 2019 verdere verduidelijking van het begrip gezagsverhouding. Eind oktober of begin november meldt het verdere voortgang in een Kamerbrief.” (Leupen, J. 3 september 2018. Kabinet stuit zet ZZP-plan op Europees recht. Bron: financieeldagblad.nl)

Uiteraard blijven wij de wet DBA op de voet volgen en houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht je ondertussen al vragen hebben? Neem gerust contact met ons op via hello@sevenstars.nl


Deel deze update

Nieuws

Feedback is cruciaal

Seven Stars maakt gebruik van het recruitmentsysteem Carerix. Het verzamelen van feedback vindt Seven Stars erg belangrijk, zowel bij de...

lees meer
Nieuws

Seven Stars trotse hoofdsponsor van Zwolse MudRun!

Op 7 juli vindt in Zwolle de tweede editie van de Zwolse MudRun plaats. Na het succes van de Hoge Laarse MudRun van vorig jaar organiseert...

lees meer
Over ons

"Zodra je gelukkig bent in je werk, doe je de juiste dingen"

Marius is algemeen directeur van Seven Stars. Het begon allemaal op een zolderkamer in Stadshagen. Marius besloot in 2005 de detacheringsbranche...

lees meer