Inloggen
menu
Fotoimpressie
Nieuws

Rutte lll vervangt Wet DBA door opdrachtgeversverklaring

 • 25 oktober 2017
 • 25-10-17
 • Geschreven door Mike Verheijen
 • Mike Verheijen
 • 1 minuut leestijd
 • 1 min

Het nieuwe kabinet Rutte III is rond. Afgelopen vrijdag gaven de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie groen licht voor de gekozen bewindslieden. En dan wordt morgen de langste formatie ooit afgesloten met de traditionele bordesscene. Maar… wat betekent een nieuw kabinet voor de ontwikkelingen rondom de Wet DBA? En wat zijn de gevolgen voor onze professionals en opdrachtgevers? Mike geeft je een update over de belangrijkste ontwikkelingen.

Het nieuwe kabinet erkent dat ZZP’ers een belangrijke positie hebben op de arbeidsmarkt. Ze zijn op dit moment nog wel zoekende naar antwoorden rondom het zzp’erschap. De wet DBA brengt in die zin ook onrust met zich mee omdat het veel ondernemers ‘raakt’. 

We houden de ontwikkelingen rondom de wet DBA nauwlettend in de gaten. We willen natuurlijk weten of de gewenste duidelijkheid voor professionals er nu wel of niet komt.

De Wet DBA wordt vervangen door een nieuwe regeling, zo was in het onlangs gepubliceerde regeerakkoord te lezen. De zogenoemde ‘opdrachtgeversverklaring’ wordt geïntroduceerd. In het vervolg wordt gekeken naar een drietal criteria: de duur van de opdracht, het overeengekomen uurtarief en de aard van de opdracht om de (arbeids)relatie tussen een professional en een opdrachtgever vast te stellen.

Deze drie criteria leiden tot een aantal scenario’s:

 1. De professional heeft een dienstbetrekking
 2. De professional kiest voor een opt out
  Hierbij blijft hij buiten de sfeer van de loonheffing en de sociale verzekeringen

 3. De opdrachtgever vraagt een opdrachtgeversverklaring aan
  Via een webmodule vragen opdrachtgevers een opdrachtgeversverklaring aan voor de desbetreffende professional. Deze verklaring moet duidelijkheid en zekerheid bieden van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen bij de inhuur van professionals. De webmodule waarmee deze verklaring kan worden aangevraagd moet nog worden ontwikkeld en bevat naar verwachting een aantal vragen die de aard van de werkzaamheden van de professional verduidelijken.

Het kabinet gaat daarnaast verkennen of en hoe zelfstandig ondernemerschap via de invoering van een ondernemersovereenkomst een eigen plek zou kunnen krijgen in het burgerlijk wetboek. Dit zou de positie van zelfstandig ondernemers kunnen verhelderen en verstevigen. 

De markt krijgt de tijd om te wennen aan veranderde wet- en regelgeving. Na invoering van de nieuwe wetgeving geldt maximaal een jaar een terughoudend handhavingsbeleid (onder andere geen boetes na eerste controle), waarin de Belastingdienst een coachende rol heeft en partijen helpt bij de toepassing van de nieuwe regelgeving. 

Concluderend, de voorstellen in het regeerakkoord brengen nog lang niet overal de gewenste duidelijkheid. Waarschijnlijk is dit inherent aan een regeerakkoord en valt er pas meer over te zeggen nadat een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ligt.

Heb je tot die tijd vragen over de wet DBA of andere ontwikkelingen, neem vooral contact met ons op.

 

 


Deel deze update

Events

Seven Stars sponsort geslaagde jubileumeditie NoorderTest

Op 19 oktober vond in ‘t Hampshire Plaza in Groningen de tiende editie van NoorderTest plaats. Hét evenement in het noorden van het land voor en door...

lees meer
Over ons

Oprichter en eigenaar Marius zet nieuwe stip op horizon

Marius Nijland is de oprichter van Seven Stars en ondernemer pur sang. Afgelopen week werd hij geïnterviewd in het kader van de samenwerking tussen...

lees meer
Nieuws

Seven Stars opnieuw uitgeroepen tot FD Gazelle

Ook dit jaar is Seven Stars weer uitgeroepen tot één van de 754 snelst groeiende bedrijven van Nederland: de FD Gazellen 2017 . De prijs is een...

lees meer