Fotoimpressie
Nieuws

Het hemd van 't lijf vragen

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • Geschreven door Viviënne van Kesteren
  • Viviënne van Kesteren
  • 2 minuten leestijd
  • 2 min

STARR-methodiek helpt bij het vinden van toptalent.

Na een enerverende periode waarin we onze nieuwe website hebben gelanceerd is er weer tijd en ruimte voor andere leuke dingen. Ondanks dat het vakantietijd is, zitten we niet stil. Tijd om interessante tips & tricks met je te delen. Tamar Noordermeer, recruiter bij Seven Stars trapt af.

Onze recruiters zijn vinders. Herkennen vuur in talentvolle professionals. Dagelijks zoeken zij voor onze opdrachtgevers naar die speld in de hooiberg. Iedere match is daarbij precisiewerk, want ervaren professionals zijn steeds moeilijker te vinden. Terwijl de vraag alsmaar toeneemt. We moeten dus vindingrijk zijn. En dat zijn we. Hoe we toch keer op keer die match maken? Het begint al bij het begrijpen van de vraag van onze opdrachtgevers. We bepalen samen welke competenties nodig zijn voor een functie. Als we alles scherp hebben, gaan we écht aan de slag. En daarbij moeten we verder kijken dan onze neus lang is. Niet alleen hard skills, maar juist ook soft skills bepalen of we de perfecte match kunnen maken. We vragen onze professionals dus letterlijk het hemd van het lijf. En die soft skills… die kennen we dan ook van onze professionals. Dat is precies een van de redenen dat we binnen 48 uur de juiste match tot stand brengen.

Viviënne van Kesteren, recruiter bij Seven Stars: “Je merkt snel genoeg of een professional die vonk heeft. Het is een gevoel… waardoor je tijdens een gesprek gaat stralen.”

STARR-methode
Oké, de competenties zijn helder. Tijd voor de gesprekken. Die voeren we uit met behulp van een competentiegericht interview waarbij we de STARR-methodiek toepassen. De letters in STARR staan voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Hiermee vragen we naar concreet gedrag uit het verleden om bepaalde competenties te onderbouwen. Voorafgaand aan het interview bedenken we een aantal gerichte vragen. Zijn deze vragen dan in beton gegoten of is het een lijstje dat we afvinken? Zeker niet. We zijn flexibel en bewegen mee tijdens het gesprek. Maar we spitsen de vragen wel toe op de competenties die we willen toetsen.

Krachtige vragen stellen loont
Laten we het wat concreter maken met een voorbeeld. Stel… je wilt weten of iemand resultaatgericht is. Dan zou een vraag kunnen zijn: ‘waaruit blijkt dat je resultaatgericht bent en kun je daarvan een voorbeeld geven (situatie)? Vervolgens vraag je wat iemands taak was en wat diegene wilde bereiken (taak). Daarna ga je verder in op wat iemand precies heeft gedaan (actie); ‘hoe heb je het aangepakt?’, en wat het uiteindelijk heeft opgeleverd (resultaat). Hoe werd er op het resultaat gereageerd? Was dit ook het gewenste resultaat? Zou iemand het een volgende keer weer hetzelfde doen, of zijn er toch dingen die iemand anders zou doen? (reflectie) Vooral die laatste vraag is belangrijk. Het laat zien of iemand kritisch durft te zijn op zichzelf en zich bewust is van zijn ontwikkelpunten. Maar ook hele onverwachte vragen helpen ons als recruiters om een goed beeld te krijgen van een professional. Zo stelden we laatst de vraag: ‘Hoeveel pingpongballen passen er in een Boeing 787 Dreamliner?’ Een dergelijke vraag overvalt mensen vaak, maar het laat wel zien of een professional oplossingsgericht en creatief is.

Voorbereiding is alles
Ben jij professional en heb jij binnenkort een interview? Bereid je dan goed voor. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Denk na over vragen die een recruiter kan stellen
  • Weet welke competenties belangrijk zijn voor de functie waar jij interesse in hebt
  • Bedenk concrete voorbeelden die een competentie onderstrepen
  • Zorg voor een compleet en samenhangend verhaal

Bel Tamar
Ben jij op zoek naar een opdracht of nieuwe baan waar jij kunt schitteren? Bel Viviënne. Want zij is van de vonken. Herkent vuur in echte professionals en weet als geen ander hoe jij jouw kennis en ervaring het best in kan zetten.


Deel deze update

Nieuws

Alles wat je aandacht geeft groeit

Trots: twee nieuwe Seven Stars collega’s. Seven Stars groeit. En snel ook. Daarom zijn we afgelopen periode druk op zoek geweest naar nieuwe...

lees meer
Nieuws

Wet DBA tot ieder geval 1 juli 2018 opgeschort

De handhaving van de nieuwe zzp-wet, de Wet DBA, wordt in ieder geval uitgesteld tot 1 juli 2018. Vanwege de aanhoudende onduidelijkheid en...

lees meer
Nieuws

Seven Stars wint aanbesteding Noordelijke Provincies

Seven Stars is, op basis van een aanbestedingsprocedure, door de Provincie Friesland, Groningen, Drenthe en BIJ12 geselecteerd als een van de partners...

lees meer