Fotoimpressie
Nieuws

Praktische tips voor intake- en sollicitatiegesprekken

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • 1 minuut leestijd
  • 1 min

Collega Maico is bij ons werkzaam als accountmanager en geeft vandaag een paar handige tips voor het voeren van intakegesprekken.

"Als accountmanager heb ik al bij heel wat intakegesprekken gezeten. Sommige gesprekken verliepen zeer goed en sommige minder goed. Voordat kandidaten op gesprek gaan bereid ik ze altijd zo goed mogelijk voor. Ik vertel wat meer over de organisatie, cultuur en voorzie ze van tips. Hieronder heb ik een aantal van die praktische tips.

Stel vragen

Laat de klant uitgebreid vertellen wat ze zoeken, hoe de omgeving er uitziet en wat de opdracht inhoudt. Stel je als kandidaat nieuwsgierig op en stel kritische vragen. Hoe meer informatie jij van de klant krijgt, hoe beter jij kan inspelen op hun behoefte. Daarnaast worden gesprekken vaak positief ervaren als er veel interactie heeft plaatsgevonden.

Wees selectief

Wanneer je voldoende informatie hebt over de functie en omgeving ben jij aan de beurt om je kennis en ervaring te delen. Waarschijnlijk heb je veel te vertellen door je vele jaren werkervaring, maar wees selectief. Benoem de relevante ervaringen en opdrachten die aansluiten op de vraag van de klant. Overspoel je de klant met irrelevante informatie, dan haken ze af.

Vertrouwen winnen

Uiteindelijk wil de klant het vertrouwen hebben dat jij zijn probleem gaat oplossen. Het vertrouwen winnen doe je door middel van praktijkvoorbeelden te benoemen. Gebruik hiervoor de STAR-methodiek; Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Heb je bepaalde kennis of ervaring niet in bezit? Geef dan aan hoe je het traject zou aanpakken en over welke competenties jij beschikt om het goed uit te voeren.

Wees jezelf

De klant wil weten wie jij bent of jij in het team past en hoe jij handelt in bepaalde situaties. Wees daarom ook jezelf! Vertel wie jij bent, wat jouw aanpak of visie is. Je mag als professional ook een mening geven. Dat waarderen klanten. Ik zie nog weleens dat kandidaten een te sociaal wenselijk antwoord geven. Dit willen klanten vaak niet horen. 

Dit zijn enkele tips. Mocht je graag meer weten, dan kun je gerust contact met mij opnemen!" 

Maico van den Brink, accountmanager Seven Stars


Deel deze update

Cases

Seven Stars Service Platform

Bij Seven Stars draait alles om ICT. Niet alleen vanuit de techniek, maar zeker ook vanuit menselijk oogpunt. De relatie die wij met onze...

lees meer
Nieuws

Update Wet DBA

Eerder berichtten wij al over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA) . Even een update, want 1 mei komt snel dichterbij! Deze week...

lees meer
Kennisdeling

De psychologie van het overtuigen

"Ik ben Tamar Noordermeer en werk bij Seven Stars als recruiter. Ik heb psychologie gestudeerd, en dat ervaar ik in mijn werk zelf als een groot...

lees meer