Fotoimpressie
Nieuws

Update Wet DBA

  • 1 januari 0001
  • 01-01-01
  • 1 minuut leestijd
  • 1 min

Eerder berichtten wij al over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA). Even een update, want 1 mei komt snel dichterbij! 

Deze week is de Commissie (Model)overeenkomsten Wet DBA ingesteld met het verzoek om voor 1 december 2016 te rapporteren. De wens om nog een extra toets te laten uitvoeren op de al goedgekeurde modelovereenkomsten is afkomstig uit de Eerste Kamer. Met name het oordeel of een bepaalde feitelijke (arbeids)relatie wel of geen arbeidsovereenkomst oplevert, zou vanuit arbeidsrechtelijk perspectief anders kunnen uitvallen dan vanuit het fiscale perspectief van waaruit de goedgekeurde modelovereenkomsten zijn opgesteld.

Wij hebben onze versie van de modelovereenkomst voorgelegd aan de Belastingdienst ter beoordeling en zijn in afwachting van hun oordeel. Deze modelovereenkomst is in grote lijnen een samenvoeging van onze huidige Raamovereenkomst inlening en de (goedgekeurde) algemene modelovereenkomst voor tussenkomst, zoals gepubliceerd door de Belastingdienst. Wat de gevolgen voor dit proces zijn in relatie tot de ingestelde commissie is vooralsnog onduidelijk. Bestaande contracten nemen wij op in het transitieplan, waarbij we contracten met terugwerkende kracht vanaf 1 mei 2016 (indien relevant) zullen aanpassen aan de Wet DBA.

Wel is het zo dat de klant nadrukkelijker betrokken wordt in de beoordeling van de feitelijke (arbeids)relatie in het kader van de Wet DBA, dan gebruikelijk tot op heden onder de VAR. Er is nog veel onduidelijk over de te verwachten controle en naleving van de Wet DBA door de Belastingdienst, feit is dat de wet per 1 mei as. zal ingaan, maar dat er een overgangsperiode is tot 1 mei 2017. In deze periode zal de Belastingdienst nog geen controles uitvoeren, maar geldt er wel een inspanningsverplichting voor alle partijen in de driehoeksverhouding (klant, zzp-er, intermediair).

Uiteraard zullen wij als intermediair hier invulling aan geven. Ons advies aan zowel zzp-ers en klanten is om hier zelf ook invulling aan te geven. Bijvoorbeeld middels een analyse bestaande contracten te beoordelen op elementen waaraan de (indirecte) relatie met zzp-ers zou moeten voldoen om een arbeidsrelatie te voorkomen. Elementen als geen doorbetaling bij ziekte of vakantie, zzp-er is niet op dezelfde wijze werkzaam als degenen die in loondienst zijn, alleen instructies gericht op resultaat, etc. De uitgevoerde analyse maakt hierbij al onderdeel uit van voornoemde inspanningsverplichting.

Wij houden jou op de hoogte, en voor vragen weet je ons te vinden!


Deel deze update

Kennisdeling

De psychologie van het overtuigen

"Ik ben Tamar Noordermeer en werk bij Seven Stars als recruiter. Ik heb psychologie gestudeerd, en dat ervaar ik in mijn werk zelf als een groot...

lees meer
Nieuws

Seven Stars Payflex is nu lid van de NBBU

Per 1 januari 2016 zijn wij live gegaan met onze nieuwe groepsmaatschappij Seven Stars Payflex! Dit is een aanvullend concept naast onze vertrouwde...

lees meer
Nieuws

NG-NL Angular conferentie

Donderdag 18 februari vond de tweede editie van NG-NL plaats, een Angular conferentie in Amsterdam met grote namen uit de Angular wereld zoals Martin...

lees meer